“En kæmpe udfordring”: Antallet af selvstændige rasler ned

FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/RITZAU SCANPIX

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Danmark er det land i EU, der har færrest selvstændige. Det er et stort problem, advarer ervhervsorganisation.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 

Der kommer stadigt færre selvstændige erhvervsdrivende i Danmark, viser en ny analyse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark, der repræsenterer flere end 18.000 små- og mellemstore virksomheder.

Det skriver Berlingske.

Siden 1983, hvor Danmarks Statistik begyndte at opgøre typen af beskæftigede i Danmark, er antallet af selvstændige bare faldet og faldet.

I 1983 var der 329.000 selvstændige, som dengang udgjorde i alt 12,9 procent af alle beskæftigede. 

De seneste tal, der stammer fra 2019 og før den nedlukning, der har ramt netop selvstændige særligt hårdt, viser, at antallet af selvstændige er blevet reduceret til 192.000.

Det svarer til, at selvstændige nu kun udgør 6,6 procent af den samlede beskæftigelse.

Dermed er Danmark nu det land i EU, der har den laveste andel af selvstændige overhovedet.

Et stort problem – eller helt naturligt?

– Det er et stort problem og en kæmpe udfordring for vores samfund, for vi ved, at mange nye job skabes af iværksættere, der i mange tilfælde begynder som små selvstændige. 

– Når vi som samfund over så mange år får færre, som ernærer sig selv, og får flere lønmodtagere, går vi glip af noget af den virkelyst, skaberkraft og innovation, der ligger i at være selvstændig, siger SMVdanmarks direktør Jakob Brandt til Berlingske.

Det er dog ikke alle, der fuldstændigt deler Jakob Brandts opfattelse af, at et lavere antal selvstændige er et stort samfundsproblem.

Det gælder bl.a., Kim Klyver, der er professor i iværksætteri ved Syddansk Universitet. Han mener ikke nødvendigvis, at det er et problem, at der kommer stadigt færre selvstændige.

– Vi har en meget stor offentlig sektor i Danmark, og der er i dag mange flere studerende og ældre, som serviceres af det offentlige. Derfor flytter flere på arbejdsmarkedet denne vej, fordi opgaven er blevet større i takt med, at demografien ændrer sig, siger han til Berlingske.

Analysen er udarbejdet af SMVdanmark på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. 

Analysen betegner selvstændige som den selvstændige og en eventuel medarbejdende ægtefælle.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?