En Ukrainsk advokat fanget i Rusland

Russiske myndigheder forhindrer ukrainere i Rusland i at forlade Rusland med komplekse opholds- og tilladelseskrav til at krydse internationale grænser.
Hør artikel

“Krigen gør mig vanvittig, for jeg har ingen kontakt med mit barn, og jeg har mistet mange venner og slægtninge. Jeg har måttet efterlade dem, der er tæt på mig og er tvunget til at observere alt der sker fra Rusland.

“Jeg er fra den selvstyrende republik Krim, og bor nu midlertidigt i Rusland. Jeg er specialist inden for jura og på tidspunktet for annekteringen (2014) havde jeg af forskellige grunde ikke mulighed for at tage til Ukraines territorium.

For et par år siden, grundet manglen på arbejde på Krim – flyttede jeg til Rusland for at søge job. Jeg har allerede fortrudt min beslutning mange gange. Jeg vil hellere sidde uden et normalt arbejdsmarked end at bo her.

Først troede jeg, at russere er som os, ukrainere. Men jeg tog fejl. De er som i kommentarerne på Facebook eller Twitter – fjendtligt indstillede. Jeg arbejder professionelt i en stilling, der ikke er relateret til de offentlige myndigheder eller samarbejdsaktiviteter.

Under hele mit ophold her, føler jeg et had til ukrainere, vores sprog, kultur, vores verdenssyn. Min datter bor i Khmelnytskyi, i Ukraine, og jeg har ikke været i kontakt med hende i nogle måneder. Min tidlige kone, har stoppet min mulighed for at kontakte hende. Hun begrunder det med frygten for at give information til russerne gennem sociale netværk.

Jeg bryder mig ikke om at tale om alt det, der foregår her i Rusland, men der er er historier om folk, der stoppes på gaden, biler, der bliver stoppet af den russiske regeringsautoriteter og folk bliver taget med på politistationen. Jeg kan ikke åbent udtrykke mine tanker, retfærdighed som sådan eksisterer slet ikke. I straffesager er situationen omtrent som følger: Sagen bliver indledt, og så falder der falder dom. Faktisk kan enhver blive retsforfulgt – selv for at tale i sit eget køkken. Dette er måske ikke ligefrem et udbredt fænomen, men det sker. Som advokat forstår jeg slet ikke, hvordan det stadig er muligt i 2022. Kan du forestille dig, at en bekendt står til 5 års fængsel for en kommentar på et socialt netværk? Drenge blev dræbt på Krim og Kuban (by tæt på Krim), fordi de er ukrainere. I Kuban blev de slagtet for at tilhøre den ukrainske etniske gruppe! Og dette er ikke et rygte.

Når det gælder dagligvarer, er der ind imellem rimelige priser på grøntsager i forbindelse med høstsæsonen, men mange produkter er forsvundet fra hylderne i dagligvarebutikkerne. Situationen er væsentlig anderledes end den, alle er vant til. Det er svært at betale for spil, abonnementer osv., nogle gange er det praktisk talt umuligt. Krigen gør mig bare fortvivlet, for jeg har ingen kontakt med mit barn, og jeg har mistet mange venner og familie.

Det er meget vanskeligt for mig at arbejde inden for mit felt, fordi alle retshåndhævende myndigheder og retslige myndigheder i realiteten er straffri. Mest af alt dræber manglen på håb om forandring en moralsk.

Jeg beder til en dag at kunne vende tilbage til mit fædreland som et frit og blomstrende Krim.

Den ukrainske advokat tør ikke stå frem med sit navn, men hans identitet er redaktionen bekendt.

[adning id="17957"]

Fik du læst?