Fratelli d’Italia med Giorgia Meloni i spidsen vinder valget i Italien

Fremover vil støvlelandet gå fra centrum/venstre til centrum/højre som i Sverige. Dette kan blive en tendens, hvor værdipolitik i større grad bliver fremherskende i Europa.
Hør artikel

Efter fem år med et usikkert flertal holdt sammen af ​​faktorer, der er alt andet end politiske, giver afstemningen den 25. september Italien en politisk ramme, der endelig er klar og defineret. 43% til centrum-højre og dermed en sejr til en centrum-højre-regering ledet af Fratelli d’Italia, med Giorgia Meloni i spidsen, partiet Lega med Matteo Salvini og Forza Italia med Silvio Berlusconi – tidligere premierminister.

Det er en klar ideologiske sejr for Fratelli d’Italia og dets leder, der efter al sandsynlighed bliver den første kvindelige regeringschef i Italiens historie. Der tales meget om politisk splittelse, men sådan er demokratiet – vælgerne taler og fordeler sig efter holdninger og observans.

Ses tilsvarende rund i Europa fremover, viser det måske den tendens, at pendulet svinger mod højre side af det politiske spektrum. Det blev i alt fald også resultatet af valget i Sverige for nyligt, hvor Sverigedemokraterne blev den store vinder. Valget i Italien er endnu mere bemærkelsesværdigt, da Giorgia Meloni`s parti ved sidste valg fik under 5% af stemmerne

Grunden til den store opbakning til Fratelli d’Italia skal ses i de seneste års teknokratregeringer og en usammenhængende politisk linje, der ikke har været i stand til at sikre en kulturel identitet og som har været præget af voldsom indvandring med deraf følgende udfordringer. Vælgerne ønsker et overordnet projekt, der også gør op med en alt for stor kontrol og påvirkning fra Bruxelles. Også økonomi og sociale forhold skal have et større Italiensk aftryk.

Giorgia Meloni har ført sin valgkamp cementeret på konservative slogans som “Gud, Italien og familien”. Dette har ført til, at venstreorienterede kritikere som en automatreaktion har trukket fascist-kortet, hvilket Meloni har afvist at hun vil forbindes med. Men helt klart er det, at venstreorienterede tiltag vil komme under pres med den kommende centrum-højre regering. Familiepolitik, indvandringspolitik, økonomisk politik og sikkerhedspolitik vil blive drejet i en anden retning.

I EU vil man antageligt ikke se med speciel stor velvilje på en regering anført af Fratelli d’Italia og man hører allerede sammenligninger med Mussolinis regering under anden verdenskrig og en Ungarn-Italien akse. Vil Giorgia Meloni blind lovprise de mange konventioner?

Den antageligt kommende premierminister siger selv, at hun vil regere Italien for samtlige italienere, samle folket, ophøje det og forene.

”Jeg vil være fokusere på det der samler fremfor det der splitter.” udtaler Meloni.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?