Her har 18 mænd fundet en vej udenom kønskvoter: ”Vi definerer os som kvinder”

Foto: Fuerza por México

Et mexicansk parti fik problemer med valgregler, da de havde for mange mandlige kandidater. Med en simpel løsning undveg de problemerne, men det har samtidig vakt kritik fra LGBT-grupper.

Af Philip Friis, philip@inblik.dk

Partiet “Fuerza por México”, der, oversat til dansk, betyder ”Styrke til Mexico”, løb ind i et problem, da de præsenterede deres politiske kandidater til kommunalvalget i den mexicanske delstat Tlaxcala.

På kandidatlisten havde Fuerza por México opstillet 18 mandlige kandidater, men grundet ligestillingsregler indskrevet i den mexicanske lovgivning, overholdt partiet ikke den juridiske paritet.

Der står nemlig indskrevet regler i mexicansk lovgivning for paritet mellem mandlige og kvindelige kandidater.

Det juridiske problem var partiet dog hurtig til at løse, idet kandidaterne, der før var opskrevet som mandlige, blev opskrevet som kvindelige.

Yderligere forklarede kandidaterne samtidig blot, at de nu definerede sig selv som kvinder.

I forlængelse af den usædvanlige hændelse blev der indkaldt til et ekstraordinært møde for Tlaxcaltecas valginstitut, skriver det spanske medie elComun.es.

På mødet blev Fuerza por Méxicos nye kandidatregistreringer diskuteret, og i sidste ende blev partiets nye registreringer overraskende godkendt.

Godkendelsen kom som følge af, at flertallet af medlemmerne i valginstituttets generalråd ikke mente, man kunne stille spørgsmål ved oprigtigheden af de 18 anmodninger om kønslig selvtilskrivning.

Samtidig mente flertallet af medlemmerne også, at man ikke kan tilskrive folks køn udelukkende juridisk. Altså, at kandidaternes selverklærede definering af køn var nok, på trods af det kom i forlængelse af partiets problemer med at overholde paritetsprincippet.

Den usædvanlige hændelse har også givet anledning til kritik fra mexicanske LGBT-grupper, skriver elComun yderligere. Grupperne har stillet spørgsmål til valginstituttets beslutning om at godkende de nye kandidatregistreringer.

De mener blandt andet, at beslutningen er en forkert brug af kønsdefinitioner. Da den underminerer de politiske kampe, som historisk er blevet kæmpet i samfundet for at opnå de rettigheder, som grupperne mener, at partiet udnytter ved de nye kandidatregistreringer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?