Indblik mener: Erstatning til minkavlerne er ikke nok – Mette F. bør betale ved kasse ét

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Mette Frederiksen og co. bør bøde for det grundlovsbrud, der ligger til grund for aflivningen af alle danske mink – og ikke blot ved at betale dummebøder med skatteydernes penge, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i dagens leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Langt om længe er der landet en aftale til landets minkavlere – og det manglede da også bare.
Minkavlerne har måtte se deres livsværk blive lagt i ruiner på et ulovligt grundlag, og har siden da fået lov at gå i månedsvis uden at se én eneste krone i erstatning.
Nu får avlerne et velfortjent plaster på såret. Det var dem, der blev hårdest og mest direkte ramt af Mette Frederiksens grundlovsstridige ordre om at aflive alle mink. Men ordren ramte faktisk os alle sammen.
Derfor skal vi ikke lade os spise af med de små 19 milliarder, som nu bliver udbetalt i erstatning til minkavlerne. De 19 milliarder kroner er nemlig penge taget direkte ud af vores alles lommer.
Den eneste konsekvens, som minkskandalen – den største politiske skandale i nyere tid – hidtil har haft, er at alle vi skatteydere har skulle betale Danmarkshistoriens dyreste dummebøde på vegne af Mette Frederiksen. 
Foreløbigt er hovedpersonen og hendes medsammensvorne desværre gået fri. Ja, de er endda gået frem i meningsmålingerne. 
Der er ganske vist en granskningskommission i gang, der undersøger forløbet omkring det massive grundlovsbrud, som Mette Frederiksen og co. har begået. 
Kommissionsarbejde kan dog være en langtrukken affære, og derfor må vi alle holde hinanden op på, at Mette Frederiksen skal stilles til ansvar.
Minkskandalen må ikke gå i glemmebogen.
Desværre har vi i Danmark kun én måde at stille kriminelle politikere til ansvar på: ved rigsretten. Og en sådan kan kun komme i spil, hvis et flertal i Folketinget beslutter sig for det. 
Med andre ord er det alene en politisk beslutning, om Mette Frederiksen og co. skal bøde for deres ulovlige beslutning om at aflive alle mink.
Nu må vi tålmodigt vente på, at kommissionen gør sit arbejde. Men lad os huske på, at der ifølge juraprofessor Frederik Waage allerede er juridisk grundlag for en rigsretssag.
Derfor må kommissionen aldrig blive en syltekrukke, der giver Mette Frederiksen mulighed for at slippe ustraffet fra sit grundlovsbrud. Det kan vi ikke leve med.
Hun og hendes medskyldige i regeringen bør stilles til ansvar for en rigsret. Også selvom muligheden måske først byder sig på den anden side af et længerevarende kommissionsarbejde.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?