Indblik mener: Hertil – og ikke længere

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der bør sættes en slutdato for alle coronarestriktioner og -tiltag, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Nu genåbner Danmark endelig en smule mere.

Processen er ved at være rutine: Politikerne stikker hovederne sammen, udarbejder en ny genåbningsaftale, som de så stolt præsenterer for pressen.

Men trods aftale efter aftale er Danmark fortsat et nedlukket land. 

Vi er endnu ikke tilbage ved normalen og et liv i frihed. I stedet må vi stadig leve under vidtgående restriktioner, mens kommune efter kommune bliver ramt af nedlukning.

Når nedlukningen fortsætter så længe, begynder den at blive normaltilstanden.

Der en helt reel fare for, at de midlertidige tiltag og restriktioner ift. coronavirusbekæmpelse bliver gjort permanente. Og det bliver stadig lettere at gøre dem permanente, jo mere folk har vænnet sig til dem.

Det er næsten en politisk tommelfingerregel, at midlertidig krisepolitik varer ved også efter krisen. 

Det så vi f.eks. efter 2. verdenskrig, hvor flere restriktioner fortsatte i mange år efter krigen, som også De Konservatives partiformand Søren Pape Poulsen påpeger.

Gør vi ikke noget nu, kan det meget vel være, at vi aldrig får vores fulde frihed igen.

Pape har forstået den vigtigste sandhed i coronahåndteringen: at enhver restriktion er en politisk beslutning.

Derfor foreslog han også til seneste omgang af genåbningsforhandlingerne, at alle restriktioner blev fjernet. At man startede på en frisk, så at sige.

Desværre blev hans forslag ikke fulgt helt til dørs af de andre, mere fodslæbende parter i forhandlingerne.

Der er ikke en naturlov, der påtvinger os at indføre coronapas, at lukke erhvervsliv ned, sende børn hjem fra skole eller tvinge danskerne til at bære mundbind.

Det jerngreb, som danskerne har været holdt i under hele coronavirusudbruddet er en politisk beslutning. Det er ikke coronavirussens skyld, at vi lever i ufrihed. Det er politikernes.

Med andre ord er også genåbningen ene og alene er dikteret af politikerne – og af ikke en evt. smittestigning eller nye, potentielt farlige mutationer. 

I snart halvandet år har vi levet i ufrihed pga. en sygdom, som nu er ved at være under kontrol. 

Politikerne har taget vores frihed fra os og holdt os i et jerngreb. Nu bør de sætte os fri og lade os leve vores liv igen.

Her en million vaccinerede senere bør der således kunne tages en politisk beslutning om at sætte en slutdato på alle coronarestriktioner og -tiltag.

Om det bliver grundlovsdag den 5. juni eller den 10. august, når de fleste skolebørn normalvis ville vende tilbage i skole, kan være op til politisk forhandling.

Men danskerne har krav på at vide, hvornår livet vender tilbage, som det var før.

Det er på tide, at der fra politisk side bliver slået en streg i sandet og sagt: Hertil – og ikke længere.

Bolden er hermed givet op. Lad os håbe, at politikerne griber den.

Fik du læst?