Indblik mener: Lad os sige farvel til nedlukninger én gang for alle

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Drop snakken om halvhjertede, lokale genåbninger. Det er på tide at lukke hele Danmark op og sige farvel til nedlukninger én gang for alle, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net 
Der er ved at ske noget i dansk politik. 
Vi har snart været lukket ned i et år, og nu virker selv Mette Frederiksen til – i hvert fald i sit stille sind – at have indset, at det ikke går længere.
Vi er nødt til at åbne op igen.
Mandag har danskere over hele landet gjort oprør mod de hovedløse nedlukninger af næsten alt forretningsliv. 
Nedlukninger, der ikke blot virker åndssvage, men som også truer mange danskere på deres levebrød og samtidig er en alvorlig krænkelse af vores alles frihed.
Det er ikke usandsynligt, at flere af den slags butiksoprør vil følge i den kommende tid. Det er heller ikke usandsynligt, at vi vil se stadigt flere demonstrationer i gadebilledet.
Og presset på Mette Frederiksen og hendes nærmest enevældige coronaregering kommer ikke kun fra gadeplan. Modstanden mod nedlukningen er også for alvor ved at rykke ind på Christiansborg.
En samlet blå blok sendte således fredag et åbent brev til statsministeren. Her stillede de krav om en snarlig genåbning. 
Det er godt at se, at oppositionen er begyndt at vise lidt tænder. Det har manglet i det forgangne års tid.
Problemet er blot, at man over hele linjen – fra Mette Frederiksen over partiledere i blå blok til chefredaktører på f.eks. B.T. – kun tør tale om lokale eller delvise genåbninger.
Men det er ikke en halvhjertet genåbning, vi har behov for.
Vi kan ikke være tjent med, at lade blot nogle enkelte områder af Danmark få en bid af livet og friheden igen. Dertil er de menneskelige, økonomiske og demokratiske omkostninger ved en nedlukning for store. 
Disse omkostninger har vi afdækket i de forgangne uger her på Indblik, og de gør sig gældende, uanset om det er i Ishøj eller Ikast, man lukker ned. 
En lokal genåbning er måske bedre end ingenting. Men vi må ikke lade os spise af med det.
Det eneste, vi i et frit samfund bør stille os tilfredse med, er et totalt farvel til nedlukninger og en fuldstændig genåbning.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?