Indblik mener: Nu stopper legen, Mette Frederiksen

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hvis ikke samfundet kan genåbne, når næsten alle er vaccineret og stort set ingen dermed vil dø med coronavirus, hvornår så?, spørger chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net

I over et år har vi levet i et nedlukket samfund. I over et år har vi måttet bøje nakken og leve med historisk vidtgående indgreb i vores liv og frihed.

Som man går rundt i sin nedlukningstyngede hverdag, kan man jo kun se frem til den dag, hvor livet og friheden vender tilbage.

Denne dag kan dog komme til at ligge endog meget langt ude i fremtiden.

I hvert fald, hvis man skal tage en opsigtsvækkende udmelding fra statsminister Mette Frederiksen under tirsdagens folketingsdebat for gode varer.

Frederiksen har indtil nu fremhævet vaccinerne som den store frelser, der vil redde os alle ud af nedluknignshelvedet. Men nu tyder noget på, at hun end ikke vil slippe sit magtfuldkomne greb om danskerne, når alle er blevet tilbudt en vaccine.

Direkte adspurgt af den tilbagevendte Liberal Alliance-formand Alex Vanopslagh om statsministeren kunne love, at alle restriktionerne ville forsvinde igen, når alle danskere er tilbudt en vaccine, lød svaret:

– Det er ikke det, som vi har lavet en aftale om. Det vi har aftalt med hinanden er, at vi går efter at få udfaset de nødvendige restriktioner, når det kan lade sig gøre. 

– Når man tænker på de mutationer, der er i andre lande, så kan vi ikke svare enkelt på sådan et spørgsmål.

Dermed åbner Mette Frederiksen – der i øvrigt ikke følte, at hendes personlige frihed blev krænket på “nogen som helst måde” af f.eks. mundbindspåbuddet – en lem for, at restriktionerne reelt set aldrig bliver udfaset.

At livet aldrig bliver normalt igen.

Det er nemlig et biologisk grundvilkår, at vira muterer. Det gælder også for coronavirus, og det kan vi ikke ændre ved.

Derfor kan vi ikke til tid og evighed sætte samfundet eller dele af det i stå på baggrund af frygten for evt. nye mutationer.

Mette Frederiksen har gang på gang vist, at hun ikke skyr én eneste mulighed for at rage mere magt til sig. Nu forsøger hun krampagtigt at fastholde en voldsomme magt, hun under coronakrisen har tilranet sig.

Hvis ikke samfundet kan genåbne, når næsten alle er vaccineret og stort set ingen dermed vil dø med coronavirus, hvornår så?

Det er nu, vi skal sætte foden ned og sige: nu stopper legen, Mette Frederiksen.

Vi kan ikke leve i undtagelsestilstand altid.

I stedet er det på tide, at vi lærer at leve med coronavirus og håndtere sygdommen på lidt samme måde, som vi håndterer f.eks. influenza.

Hvis vi ikke siger fra overfor statsministerens udmelding nu, risikerer vi, at den hårde socialdemokratiske coronastyring bliver til en permanent socialdemokratisk styring af vores liv – også, når coronavirusudbruddet er under kontrol.

[adning id="17957"]

Fik du læst?