Indblik mener: Sig nej til tvangstest

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Vi bør trække en klar streg i sandet og sige nej til tvangstest, allerede før idéen eventuelt bliver til virkelighed. Sådan skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Det sidste år har vi måttet opleve mangt og meget som konsekvens af regeringens coronahåndtering. Én ting er vi dog indtil videre gået fri af: tvangstest.
Langt de fleste har haft en vatpind i svælget eller næsen, men vi er dog ikke blevet direkte tvunget til det.
Det kan dog ændre sig fremover, tyder en del nu på. 
I dag blev der fra Folketingets talerstol åbnet for at gøre tvangstest til virkelighed, da statsminister Mette Frederiksen under en spørgetime flirtede med idéen om at tvinge danske borgere til at blive testet for coronavirus.
I øjeblikket er Odense-ghettoen Vollsmose det varmeste taleemne i coronapolitikken, og det er da også her, at statsministeren ser potentiale for at anvende tvangstest. 
– Jeg synes, det er rigtigt at fokusere på, hvordan vi hurtigt og effektivt kan lukke ned for lokalområder, såfremt der er meget smitte. Det gælder også i enkelte byområder.
– Derfor synes jeg, at vi ret hurtigt skal drøfte, om myndighederne mangler nogle værktøjer – eksempelvis til, hvis der er områder, hvor alle ikke vil lade sig teste, at man så sikrer, at dem, der ikke vil lade sig teste, faktisk bliver testet alligevel. Det vil jeg meget gerne være med til endda, lød det fra Mette Frederiksen.
Bagefter afviste hun selv, at hun dermed ville have direkte tvang. Men helt ærligt: det er umuligt at forstå som andet end et signal om, at tvangstest er blandt de “værktøjer”, hun og regeringen overvejer at tage i brug.
Sådan tolker Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen det i hvert fald også. Han skal have tak for at afvise idéen og slå fast, at en sådan hører til i totalitære lande. 
Når han samtidig ønsker at indføre en fuld lockdown i hele Vollsmose og vil indføre et forsamlingsforbud på to personer, er det dog kun et forkølet forsvar for danskernes frihed.
Når formanden for “Danmarks Liberale Parti” svigter og Odenses socialdemokratiske borgmester allerede følger sin partiformand og åbner for brug af tvangstest, bør andre træde i karakter.
Det kan godt være, at desperate politikere vil udvise handlekraft ved at bruge tvang, men vi er nødt til at holde på, at Danmark ikke er et samfund, der accepterer den slags.
Vi er nødt til at stole på, at danskerne også under en epidemi kan opføre sig fornuftigt, udvise ansvar og lade sig teste, hvis det reelt er nødvendigt. Derfor bør vi sige tydeligt fra overfor idéen om tvangstest, inden den eventuelt bliver til virkelighed.
I 2021 handler frihedskampen – skræmmende nok – også om retten til selv at bestemme over, hvad der kommer ind i ens næsebor eller svælg.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?