Indblik mener: Skandalen vokser og vokser – nu må Folketinget gribe ind

Foto: Nicolai Dybdal/Shutterstock.com

Minkskandalen vokser og vokser. Folketinget bør gribe ind nu. Og det kan kun gå for langsomt, skriver chefredaktør Claes Theilgaard i denne leder.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Minkskandalen er den største politiske skandale i nyere tid og samtidig en skamplet på det demokrati, vi kalder Danmark.

Da den socialdemokratiske regering anført af statsminster Mette Frederiksen tilbage i efteråret sidste år på direkte TV beordrede alle danske mink aflivet uden at have lovhjemmel til det, forbrød de sig ikke alene mod Grundloven og alle de demokratiske principper, vores land bygger på – de efterlod også de danske minkavlere i en fuldstændigt horribel og umenneskelig situation.

Mens en kommission netop nu er i gang med at undersøge, hvad der helt præcist skete i efteråret, og hvem der har det juridiske ansvar for den grundlovsstridige ordre, lader erstatningen til minkavlerne vente på sig.

Selvom der ifølge fødevareminister Rasmus Prehn bliver “knoklet” på at få udbetalt erstatning, kan LandbrugsAvisen berette, at ikke én eneste krone endnu er blevet udbetalt til de mange minkavlere, som fik ødelagt deres livsværk og frataget deres levebrød i efteråret 2020.

Det er helt forfærdeligt, at minkavlerne selv efter ti måneder ikke har fået nogen erstatning, for det voldsomme overgreb, de blev udsat for.

Det er som om, at minkskandalen bare bliver ved med at vokse og vokse. Og det er som om, at regeringen tror, at de kan slippe uskadt – og ustraffede – fra den.

Regeringens ligegyldighed overfor først deres grundlovsbrud og siden deres utilstedelige behandling af de efterladte minkavlere er udtryk for en hidtil uset magtarrogance, som almen retfærdighedssans tilsiger, at man ikke bør slippe godt fra.

Problemet er blot, at regeringen givetvis ikke selv kommer til at indrømme, at de på noget tidspunkt har gjort fejl eller er gået for vidt. 

Derfor er det op til befolkningen, medierne og i sidste ende folketingspolitikerne at råbe op og stille regeringen til ansvar.

Kommissionen er i gang med arbejdet. Det er ikke en overdrivelse at sige, at hele Danmark venter med spænding på, hvad de når frem til. 

Mens vi venter, bør Folketinget sørge for, at minkavlerne får deres retmæssige erstatning. Og det kan kun gå for langsomt.

Lige nu lyder meldingen, at der kan gå flere år, inden minkavlerne får deres erstatning. Det er ingen af os tjent med – og mindst af alt avlerne selv.

Det skal kunne gøres hurtigere, selv i en omsiggribende og fodslæbende velfærdsstat styret af socialdemokrater.

De øvrige partier i Folketinget bør indkalde fødevareministeren og andre relevante socialdemokratiske ministre i samråd, vride armen om på dem og kræve, at der bliver rykket hurtigt i denne erstatningssag.

Hvordan kan vi ellers stole på, at de magter at stille regeringen til ansvar for deres grundlovsbrud i minskandalen, når kommissionens konklusioner engang lander?

Dette er en leder, der udtrykker Indbliks holdning. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?