Indblik mener: Vil I, kære politikere, skrive under på dette grundlovsløfte?

Foto: Joachim Adrian/Politiken/Ritzau Scanpix

Chefredaktør Claes Theilgaard vil i anledning af grundlovsdag have politikerne til at give et løfte til danskerne om at stille Mette Frederiksen for en rigsret.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

I dag er det grundlovsdag. 

En dag, hvor politikere i skåltaler hylder den forfatning, som vores land er bygget på.

Den forfatning, som – i hvert fald på papiret – sikrer vores frihedsrettigheder.

Normalt er grundlovsdag en demokratiets festdag. Men i år er det anderledes. 

I år er grundlovsdag en trist dag, der bør kalde på eftertænksomhed.

I år må vi finde os i at se det socialdemokratiske regeringsparti ønske os en glædelig grundlovsdag, mens selvsamme partis formand – og siddende statsminister – netop denne uge er undsluppet en rigsretssag for sin efter alt at dømme grundlovsstridige ordre om at aflive alle danske mink.

Grundloven er i disse tider under pres som aldrig før. Og med den er også vores demokrati, retsstat og frihedsrettigheder sat under pres.

Den siddende regering anført af statsminister Mette Frederiksen har ikke blot udført en ulovlig nedslagtning af et helt erhverv.

Nej, det er desværre en generel tendens, at regeringen og dens leder ser stort på grundlov, demokrati, retsstat og borgernes frihedsrettigheder.

Tænk blot på f.eks. dobbeltstraffen for “coronarelaterede forbrydelser”, “tryghedsloven” eller den vidtgående epidemilov, som fremover vil kunne blive taget i brug ved epidemier af enhver art og dermed give magtbeføjelser til hidtil uhørte indgreb i danskernes liv og frihed – ligesom dem, vi har oplevet under coronahåndteringen.

Denne generelle tendens brød ud i lys lue, da Mette Frederiksen og co. med et snuptag beordrede alle mink aflivet uden at have lovhjemmel til det.

Og det er netop, når regeringen så tydeligt træder over stregen, at vi skal benytte muligheden til at sige eftertrykkeligt fra.

Da borgerforslaget om en rigsretssag mod Mette Frederiksen blev nedstemt i Folketinget i denne uge, stemte Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og løsgænger Inger Støjberg, for.

De andre partier vil afvente den igangværende granskningskommission – som vi her på Indblik har navngivet Grundlovskommissionen – og dens konklusioner.

Det er fint at lade en kommission komme til bunds i sagen. Alligevel kan man dog frygte, at kommissionen bliver en syltekrukke, der aldrig kommer med klare svar.

Eller at Folketingets partier mangler styrken til at tage opgøret, når det kommer til stykket.

Men alle bør have en interesse i, at lovbrud og grundlovsbrud bliver genstand for ordentlig retslig undersøgelse og at de skyldige bliver straffet, hvis retssystemet finder grundlag herfor.

Uanset, om det er ens politiske modstandere eller partifæller, der er skyldige.

Lader vi det gå ustraffet og upåtalt hen, at en regering bryder grundloven, overskrider de gængse grænser for magtudøvelse og tryner demokrati, retsstat og frihedsrettigheder, bliver det normalen.

Før vi får set os om, er den nye normal blevet en mere totalitær og omsiggribende stat, hvor grundloven ikke længere er hellig, men noget som kan tilsidesættes efter forgodtbefindende.

Det er ikke en virkelighed, vi ønsker at leve i.

En rigsretssag, der kan komme med klare svar og placere ansvaret i minkskandalen, er det bedste middel til at undgå dette.

Rigsretssagen blev nedstemt denne uge, men en politisk skandale af denne kaliber må ikke gå ustraffet hen.

Så når I, kære politikere, er kommet hjem fra skåltalerne i anledning af grundlovsdag, vil jeg gerne invitere jer – blå, røde og alt derimellem – til at give et løfte om, at I vil forsvare grundloven og stille Mette Frederiksen og evt. andre medskyldige for en rigsret, hvis den igangværende granskningskommission finder grundlag herfor.

Det kan synes overflødigt for jer, men det vil berolige den danske befolkning at vide, at grundloven bliver holdt i hævd.

“Jeg lover herved på ære og samvittighed at holde rigets grundlov”, siger I, når i bliver valgt ind i Folketinget.

Jeg håber, at I nu vil sige følgende:

“Jeg lover herved på ære og samvittighed at stille de, som har forbrudt sig mod rigets grundlov, til ansvar”.

Glædelig grundlovsdag.

[adning id="17957"]

Fik du læst?