Krav om negativ test rammer erhvervslivet skævt: “Det er et kæmpe problem”

Foto: Tom Little/AFP/Ritzau Scanpix

En lang række landsbyer ligger så langt væk fra nærmest covid-testcenter, at det rammer kundegrundlaget hos frisører, restauranter, caféer og andre steder, hvor negativ test og coronapas er en betingelse.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

I mindst 55 af landets landsbyer er der over 30 minutter i offentlig transport til nærmeste testcenter. Og i nogle tilfælde tager det op mod en time.

Det viser en analyse, som SMVdanmark har foretaget på baggrund af data indhentet fra coronasmitte.dk.

Som eksempel kan nævnes Fjellerup Strand. Her ligger nærmeste testcenter i Ørum knap 16 kilometer væk. Turen tager ca. et kvarter i bil, og med offentlig transport tager det 55 minutter at komme fra Fjellerup Strand til testcenteret i Ørum. 

Jakob Brandt, adminstrerende direktør SMVdanmark, mener at kravet om en negativ test for at få adgang til f.eks. den lokale frisør eller café især udgør et problem for erhvervslivet uden for de større byer.  

Har du en times transport frem og tilbage for at blive testet, har det naturligvis kæmpe betydning for din lyst til at tage ud at spise, blive klippet eller gå i biografen. Derfor går disse steder i stor stil glip af omsætning, og får slet ikke samme del i genåbningen som andre dele af landet. 

– Det er et kæmpe problem for de brancher i de små samfund, der har været tvangslukket, og som har et stort hul i kassen, de nu skal til at dække, siger han i en pressemeddelelse. 

Transporttiden skal lægges til den ventetid, der måtte være på testcenteret. Alt i alt betyder det en stor tidsmæssig investering, hvis man bor langt fra de store byer og gerne vil ind et sted, hvor der kræves coronapas. 

– Og hvis en person rent faktisk tager ind til en større by for at få en test, så bliver vedkommende måske i byen og bruger pengene dér i stedet. Jeg frygter i det hele taget, at den kommende sommer bliver hård for oplevelsesbranchen. Erhvervslivet i mange landdistrikter har typisk en meget stor del af årets omsætning om sommeren, hvor der er folk i sommerhusene og turister.

– Selv om sommerhusene er fuldt belagt, vil mange nok vælge at blive hjemme frem for at gå ud, fordi man ikke gider bruge sin ferie på transport til og fra teststeder, siger Jakob Brandt. 

Han peger på, at kravet til passet bør lempes.  

Test er relevant til de store arrangementer med mange deltagere, hvor risikoen for smitte er stor. Men det bør ikke være nødvendigt, når det drejer sig om små steder som f.eks. frisører og beværtninger, siger han. 

 

[adning id="17957"]

Fik du læst?