Livet i krigszonen og udviklingen lige nu.

Kherson er en by i krigszonen med ca. 300.000 indbyggere, som har været under besættelse siden begyndelsen af marts.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Tanks og militærkøretøjer kom nemt ind i byen. Der var kampe på Antons bro, men russerne passerede den og erobrede den. Ukrainske civile samledes i såkaldte beskyttelsesstyrker og forsøgte at stoppe russerne, men alle blev skudt fra kampvogne og granatkastere. I lang tid var det ikke tilladt at fjerne kropsdele, så de blev liggende rundt omkring. I en periode demonstrerede indbyggerne i Kherson. Men russiske vagter blev bragt ind i byen; skød folk, forgiftede dem med tåregas og kidnappede dem. Russiske soldater ledte intensivt efter arrangørerne af demonstrationerne. Men der var ingen arrangører, folk gik bare af sig selv.

Nu er priserne 2-4 gange højere end før. Der var ingen ”grøn korridor” i 6 måneder og ingen humanitær hjælp, fordi russerne ikke tillod det. Allerede i april var der en humanitær krise – der var ingen medicin, og mange havde ikke råd til mad. Folk døde og dør af sult og mangel på medicin.

Forsvundne personer er eftersøgt over hele byen. Nogle er blevet fundet levende i Dnipro – 350 km væk – men de fleste er døde og brændt. To eller tre gange om ugen er der en stank fra brændte lig og gummi. Man kan ikke forveksle det med noget…

Der har ikke været nogen reel mobilforbindelse siden 30. maj. Russiske telefon-SIM-kort kalder kun de samme russiske numre og kun i Kherson-regionen. Det er umuligt at ringe til et ukrainsk nummer, det er umuligt at ringe til en ambulance, brandmænd osv. Lokalbefolkningen bruger kun mobilforbindelsen til det begrænsede internet, der er. Viber, YouTube, WhatsApp, Facebook, Messenger og alle ukrainske hjemmesider er blokeret i Kherson. Der er mange andre problemer – posthuse og banker fungerer ikke, pengeautomater fungerer ikke længere, og man kan næsten ikke betale med kort. For at hæve penge skal man gå i banken…

Her i Kherson er der ingen luftangrebssirener – raketter flyver bare ind når som helst. Folk bliver kidnappet, dræbt og oplever voldtægt og tortur. Civile går kun på gaden om dagen. Går uden om soldaterne, og særligt specialstyrkerne samt politiet. Russiske militærpersoner bor i Kherson og føler sig hjemme – går på restauranter o.s.v.

Ukrainske frihedskæmpere er aktive i byen, de angriber autoriteter, sprænger køretøjer i luften, maler blå og gule bånd over hele byen. Det giver indbyggerne i Kherson et håb.

Putin får styrket sin infrastruktur i Asien

Da Vladimir Putins var i Teheran sammen med sin tyrkiske kollega Recep Tayyip Erdogan i juli, var det en mulighed for de tre lande til at demonstrere deres sammenhold i forhold til Vesten, og for Rusland at vise, at de ikke er diplomatisk isoleret. Tilsvarende at vise, at der er lande, som er villige til at acceptere Ruslands verdenssyn.

Meget interessant at Erdogan – som også repræsenterer et NATO-land – var med i en sådan sammenhæng!

En af de mest betydningsfulde vinkler på topmødet var måske Putins meddelelse om, at Rusland vil anlægge en sektion af Rasht-Astara-jernbanen til Iran med det formål, at forbinde Rusland til netværket mellem Iran, Aserbajdsjan og Indien.

Internationale sanktioner betyder, at Rusland ikke længere er i stand til at garantere, at det vestlige jernbanenet frit vil transportere russiske varer. Putin vil derudover gerne undgå en alt for stor afhængighed af Kina – at identificere nye partnere i syd vil være nøglen til Ruslands økonomiske udvikling.

**********

Krigens gang

  • Ukrainske styrker ødelagde den sidste fungerende bro, som Russiske styrker brugte til at transportere militært udstyr nær Kakhovka vandkraftværket.
  • Ukrainske embedsmænd bekræftede yderligere ukrainske angreb på russiske ammunitionslagre og et logistikpunkt i Kherson provinsen.
  • Ukrainske partisaner udfører sabotage rettet mod russiske besættelses-embedsmænd og ukrainske kollaboratører, som forbereder sig på den falske annekterings-afstemning af det besatte Ukraine.
  • Ukrainske styrker fortsætter bestræbelserne på at forstyrre russiske kommunikationslinjer (GLOC’er), der støtter russiske styrker på højre bred af Dnipro-floden.
  • Russiske og ukrainske myndigheder anklagede hinanden for at beskyde atomkraftværket Zaporizhzhia.
  • Russiske myndigheder undlader at betale russiske reservister og medlemmer af frivillige enheder for tjeneste i Ukraine.

Kildehenvisningen: Den engelske tænketank RUSI og den amerikanske tænketank IWS.

[adning id="17957"]

Fik du læst?