Løkke blev ikke Kongemageren – det blev de nordatlantiske mandater…

Vil landets statsminister Mette Frederiksen stadig indgå i en bred midterregering, eller ryger denne idé nu ud ad vinduet med valgets tildeling af et rødt flertal? Lars Løkkes chance er en aftale med Radikale.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Landets forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen stod i aftes på talerstolen til Moderaternes valgfest.

Og en fest det var.

Moderaterne stod som helt nyt parti med en alder på under et år til at få hele 16 mandater, der ville gøre dem til Danmarks tredjestørste parti.

Salen var fyldt med lykke og jubel men stemmerne var alligevel ikke talt helt op endnu.

Med blot 0,02 procent af stemmerne tilbage så det dog positivt ud. Løkke og Moderaterne stod som medierne havde spået dem til at kunne agere kongemager, for hvem der ønskede at blive Danmarks næste statsminister.

Med 86 mandater til rød blok på det nuværende tidspunkt, stod det næsten skrevet i sten, at Løkkes plan ville gå i opfyldelse, men så tikkede det sidste valgsted, Rådmandsgade, ind med sin optælling.

Og med ét udbrød et rødt jubelsbrøl andetsteds; nemlig hos Socialdemokratiet.

Nu kunne statsminister Mette Frederiksen og socialdemokraterne alligevel gå uden om Løkke, idet hvis man tillægger de tre røde nordatlantiske mandater til de 87, får de i alt gyldne 90 mandater; og dermed flertallet i Folketinget.

Således blev det altså de nordatlantiske mandater, der blev kongemager, og ikke Løkke – og så alligevel.

Ikke døm Løkke udenfor indflydelse

Løkke og Moderaterne fik nemlig stadig de prognoserede 16 mandater, og betyder altså, at det unge midterparti er Danmarks tredjestørste parti.

Mette Frederiksen udtalte dertil så sent som ved middag i dag, at hun stadig ser løsningen på denne regeringsdannelse som værende en bred regering på tværs af midten.

Den socialdemokratiske statsminister har formodentlig fået nok af den yderste venstrefløjs ufravigelige krav, og nævnte derudover, at i der i disse usikre tider var brug for reformer og bred politik.

Hvilket er godt nyt for Løkke, men ikke godt nyt for de danskere som ønskede en ny statsminister.

For Mette Frederiksen og Socialdemokratiet endte det med en fremgang på overraskende to mandater, da de fik hele 50 mandater, der betyder, at de fortsat står klart stærkest blandt alle partierne.

Hvem indgår i en eventuel midterregering?

Løkke vil uden tvivl i disse timer forsøge at få kontakt til de Radikale Venstres folketingsgruppe.

Det gamle midterparti oplevede et skrækvalg og blev mere end halveret med nu kun syv mandater, hvilket blev kulminationen på flere års skandaler.

På trods af tilbagegangen står partiet alligevel med stærke kort på hånden, for går de sammen med Socialdemokratiet og Moderaterne, vil de kunne danne en mulig mindretalsregering.

Et definitivt flertal ville dog klart kunne findes, hvis Venstre og de Konservative også gik med i til denne mulige løsning.

Det ser dog blot ikke sandsynligt ud, idet de Konservatives partileder Søren Pape Poulsen gang på gang har udtalt, at han ikke kommer til at støtte en regering med Mette Frederiksen som statsminister.

Det var dog på et tidspunkt, hvor de Konservative stod til en massiv fremgang fremfor den fortvivlede tilbagegang de endte med at få på hele to mandater til nu 10 mandater.

Kan Venstres partileder Jakob Ellemann-Jensen og Pape dog overtale de Radikale til at indgå i blå blok, kan de alligevel finde flertal uden om rød blok.

Men om nogen af dem overhovedet vil det, vides ikke.

Én ting er helt sikkert, og dét er, at der i de politiske baglande – hos alle partiet l- ige nu bliver arbejdet på højtryk, for selvom valget er slut, så er arbejdet først lige begyndt!

[adning id="17957"]

Fik du læst?