[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tusindvis af danske selvstændige lider under den fortsatte nedlukning. 32-årige Michael Knudsen, der driver en fysioterapeutklinik i Lynge, er en af dem.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
– Jeg har mange kunder, der ringer og aflyser. Enten skal de testes for coronavirus eller også vil de vente, til det hele er drevet over.
Sådan siger Michael Knudsen, der driver fysioterapiklinikken Nordsjælland Sportsfysioterapi i Lynge. Det har han gjort siden 2017, men da Danmark lukkede ned i foråret 2020, ændrede alt sig.
– Tilbage i marts måtte vi egentlig godt have åbent, men det vidste folk ikke, fortæller Michael Knudsen til Indblik.
– Vi havde en uge med kun fem patienter. På en normal uge har vi 15 til 20 patienter om dagen per behandler. Derfor har alle de andre i klinikken været sendt hjem, mens jeg ene mand har måttet passe biksen.
Tabte 300.000 kroner på tre måneder
Det har kunne mærkes på bundlinjen, at kunderne har vendt klinikken ryggen under nedlukningen, fortæller Michael Knudsen.
– I de tre måneder fra marts sidste år og til de genåbnede de liberale erhverv i juni samme år, tabte jeg 300.000 kroner. Hele sidste år tabte jeg omkring 400.000 kroner, hvilket udgør lidt under 20 procent af min totale omsætning fra året før.
– Jeg har hele tiden sagt, at bare jeg går i nul, er jeg tilfreds. Faktisk er jeg ved at lave årsregnskab nu her, og det ender med et lille plus.
Klinikken har kun overlevet nedlukningen, fordi Michael Knudsen havde sørget for at have en opsparing, og fordi han selv er gået uden løn i flere måneder.
Samtidig har Michael ikke holdt ferie og har arbejdet ekstra hårdt for at få tingene til at løbe rundt.
Hjælpepakker har været utilstrækkelige
Men der har ikke været meget hjælp at hente fra de statslige hjælpepakker, der ellers angiveligt skulle yde kompensation til de mange tvangslukkede virksomheder herhjemme – herunder Michael Knudsens klinik.
– Vi har fået meget lidt erstatning ud af statens såkaldte hjælpepakker. Faktisk har de kun dækket lidt af de faste udgifter, fortæller han.
– Det har været meget bøvlet, og pakkerne er slet ikke så gode, som politikerne påstår. Personligt har vi på klinikken kun fået 69.000 kroner i erstatning, selvom vi har tabt mange hundredetusinde kroner.
– Jeg er skidesur og skuffet. Havde vi ikke haft opsparing, og havde jeg ikke gået uden løn, havde vi ikke klaret det. Jeg vil ikke sige, at det er “hjælpepakker”. De er ikke til nogen hjælp – og de er slet ikke fyldestgørende, siger Michael Knudsen.
Har udviklet app under nedlukning
Michael har forsøgt at udnytte tiden under nedlukningen fornuftigt, og bl.a. har han investeret en del tid og penge i at udvikle en app ved navn “sport2gether”.
Appen skal hjælpe danskerne med at finde andre, de kan dyrke sport sammen med.
– Appen var egentlig klar, da det hele lukkede ned i marts sidste år. Så sagde vi: “den venter vi lidt med”, og derfor har vi nu videreudviklet og netop lanceret den, fortæller Michael Knudsen.
Indtil videre er der et par hundrede brugere på appen, og i sin fritid ved siden af klinikken ringer Michael i øjeblikket rundt til sportsforeninger m.v., der udviser stor interesse for appen.
Bøn til regeringen
Michael Knudsen mener, at den socialdemokratiske regering griber håndteringen af coronavirus helt forkert an.
– Det eneste, der sker nu, er at vi bruger masser af penge på kompensationspakker og, at en masse folk går konkurs, siger Michael.
Han har selv barn nummer to på vej, og er bekymret for, hvordan fremtidens velfærd skal blive finansieret, når regningen for nedlukningen skal betales.
– Velfærden betales af selvstændige og virksomheder, og de går konkurs nu. Hvis ikke den offentlige sektor bliver gjort mindre, holder det ikke, lyder det bekymret fra fysioterapeuten.
Michael Knudsen har en bøn til regeringen, som han synes har været for stramme i deres coronahåndtering.
– Jeg synes, at regeringen strammer den for meget. Man har lukket hele landet ned, og folk tør snart ikke gå i Netto. Lad os nu give folk deres frihed igen, stole på at de overholder retningslinjerne og genåbne forretningslivet, siger han.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]