Moralsk opbakning – og hardware.

Dronningens moralske opbakning i sin nytårstale har betydning i Ukraine
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Indblik har en lille redaktion i Lviv – Ukraine. Der signaleres stor begejstring for Dronning Margrethes nytårstale. Specielt sætningen:

”Min første nytårshilsen i aften går til ukrainerne i Danmark og til hele det ukrainske folk. Må denne frygtelige krig få en ende, og må jeres stolte og smukke land blomstre igen.”

På hardwaresiden er det udsigten til forsvarssystemet PATRIOT, der vækker begejstring i Ukraine. Et vigtigt skridt truffet i Kongressen – USA.

Rusland har vist sig svag, når det gælder krig på landjorden. De bruger utroligt mange missiler, raketter og droner og har behov for indkøb fra andre slyngelstater som Iran og Nordkorea. Deres hensigt med den konstante bombning af ukrainsk infrastruktur har to formål. For det første ønsker Rusland at demotivere civilbefolkningen og for det andet vil man begrænse produktionen af elektricitet, så Ukraine ikke kan genproducere missiler, granater og lignende.

De angriber elproduktions- og distributionsinfrastruktur, som er infrastruktur med todelt anvendelse – civilt og militært. Uden forringende elproduktion i Ukraine kan Rusland ikke mindske Ukraines kamp-potentiale og håbe på at afslutte krigen – elektricitet driver ukrainske fabrikker, der fremstiller våben og ammunition. Energimangel har f.eks. standset produktionen af ammunition med sovjetisk kaliber på Kyiv Artyom-fabrikken.

Rusland forsøger at afslutte krigen med infrastrukturangreb, mens Vesten forsøger at forlænge krigen og forhindre Ukraines nederlag med forsvarsvåben og f.eks. HIMAC missiludstyr.

I forvejen har Ukraine det norsk/amerikanske forsvarssystem NASAMS, der har vist stor effektivitet. Det ukrainske luftvåbens talsmand Yuriy Ignat udtaler, at ukrainske luftforsvarsstyrker skød alle 45 iransk-fremstillede Shahed-136-droner – der blev affyret fra Rusland – ned den 1. januar. Derudover yderligere 39 og 27 af den samme type drone de følgende 48 timer.

Et luftforsvarssystem består grundlæggende af en radar og et affyringssystem til missiler, og NASAMS har en rader, der ”kan se” 120 km væk, ramme et objekt på op til 50 km afstand, som befinder sig i en højde op til 35 km. Systemet er leveret af NATO-lande.

Præsident Zelensky har dog lobbyet hårdt for at at få fingrer i yderlige to systemer til nedskydning af raketter, missiler og andet flyvende eksplosivt isenkram. Det er det israelske forsvarssystem Iron Dome og amerikanske PATRIOT. Iron Dome er udviklet i Israel som værn mod raketter, der affyres fra nærområder som Gaza og Libanon og det har igennem årene vist en stor effektivitet og stor præcision. Iron Dome er blevet videreudviklet til også at være et værn mod krydsermissiler og droner. Et stærkt forsvarssystem på det lokale niveau. Systemet er hovedsageligt stationært. Israels præsident Benyamin Netanyahu har været tilbageholdende – måske fordi 15% af Israels befolkning er russere. Israel sender givetvis heller ikke våbensystemer til Ukraine uden accept fra USA.

PATRIOT er af en anden kaliber. Systemet er et mobilt langtrækkende luftforsvarssystem, der er optimeret til at angribe fly såvel som ballistiske missiler langt væk. Det kan også uskadeliggøre krydsermissiler, droner og delvist også ballistiske missiler på lang afstand. Patriot-missilsystemet byder på avancerede teknologiske undersystemer, der er i stand til at spore flere mål samtidig med, at det leder sine missiler til målet. Funktionaliteten opdelt mellem to radarer – den ene til sporing og den anden til missilstyring. Selve patriot-missilet har aktiv målsøgning, med varianter med aktiv og passiv målsøgning. Der er grundlæggende kun èn missiltype, det letter logistikken. (Ruslands tilsvarende systemer har 5 forskellige missiltyper.) PATROT er i stand til at opsnappe mål i en højde op til 40 km. Det er et omfattende system, der kræver en kompetent og stor bemanding.

Medvedev (tidlige russisk præsident) skrev vedrørende PATRIOT: “Hvis NATO forsyner Kyiv-fanatikere med Patriot-komplekser sammen med NATO-personel, vil det straks blive et legitimt mål for vores væbnede styrker.”

Hvad Medvedev også antydede i sin udtalelse var, at den amerikanske kommandant, der måske sidder i et luftbåren spionfly og overvågede ukrainske Patriot-handlinger ville være et rimeligt mål for russiske jagerfly. Og – en nedskydning af dette NATO/USA-overvågningsfly kunne starte 3. Verdenskrig!

Udtalelsen viser, at NATO udfordrer Rusland hver gang Ukraine tilføres mere avancerede våben og derfor må gå langsomt til værks. Men nu har Ukraine fået PATRIOT og kan bruge flere kræfter på slagmarken fremadrettet.

[adning id="17957"]

Fik du læst?