Ny analyse afslører overset gruppe af “coronahelte”

Foto: Ulrik Jantzen/SMVdanmark

Mens venstrefløjen har hyldet sygeplejerskerne som “coronahelte”, viser en ny analyse, at en helt anden og overset gruppe også bør hyldes.

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk 

Under coronakrisen har venstrefløjen yndet at kalde bl.a. sygeplejersker, sosu-assistenter og andre offentligt ansatte lønmodtagere for “coronahelte”.

Men en ny analyse peger på, at en helt anden og overset samfundsgruppe også kan gøre sig fortjent til titlen som “coronahelte”.

Selvstændige knoklede nemlig ekstra hårdt under coronakrisen, viser en ny analyse fra erhvervsorganisationen SMVdanmark.

Når den gennemsnitlige lønmodtager i 2020 ud på eftermiddagen tog jakken på og gik hjemad, blev den gennemsnitlige selvstændige godt en time mere på arbejde, fremgår det af analysen.

Det betød, at en selvstændig under coronakrisen i gennemsnit arbejdede 36 timer om ugen, mens en lønmodtager i gennemsnit arbejdede 28 timer om ugen. Den selvstændiges arbejdsuge var altså ca. 28 procent længere end lønmodtagerens.

Cheføkonom: Deres indsats er en kæmpe gevinst for samfundet

Mia Amalie Holstein, cheføkonom og politisk chef i SMVdanmark, mener at de selvstændige udgør en vigtig brik i dansk erhvervsliv, og at deres arbejdslyst er til stor gavn for samfundet.

Derfor bør vi gøre det så let som muligt for selvstændige at starte og drive virksomhed, mener hun.

– Det er tankevækkende, at de selvstændige knokler mere end lønmodtagerne, selvom de i gennemsnit også tjener mindre end lønmodtagerne. Men deres indsats er en kæmpe gevinst for samfundet. 

– De skaber vækst og arbejdspladser, og giver os gode idéer og nye produkter og tjenester, som vi alle sammen skal leve af. Derfor bør det være vores fornemmeste opgave at gøre det så attraktivt og nemt som muligt at starte og drive en virksomhed, siger hun.

Behov for sænke skatten og fjerne overflødige regler

Hun fremhæver især, hvor vigtigt det er at fjerne alle overflødige, tidskrævende administrative byrder og regler, og at fremme produktivitet og vækst i virksomhederne.

– Beskatningen skal indrettes, så virksomhederne får en markant tilskyndelse til at skabe vækst og fornyelse. Fx bør vi reducere selskabsskatten og virksomhedsskatten til 20 procent og nedsætte aktie- og kapitalskatten til en flad skat på 25 procent. 

– Isoleret set vil det sikre fornyelse og vækst for danske virksomheder og øge den strukturelle beskæftigelsen med ca. 3.500 personer, siger hun, og peger også på at også arveafgiften bør fjernes.

[adning id="17957"]

Fik du læst?