Ny måling: Løkke og Moderaterne i massiv fremgang trods flirten med Mette og Socialdemokratiet

Løkkes flirten med Socialdemokratiet bringer Moderaterne op på godt en tiendedel af alle stemmer, viser ny måling – Liberal Alliance er derudover i markant stigning. Alternativet kan dog sikre Mette Frederiksen handlefrihed.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

I starten af valgkampen stod Venstre med Jakob Ellemann Jensen og Konservative med Søren Pape til at skulle kæmpe om statsministerkandidaturet i blå blok.

Her blev især Pape set som den mest sandsynlige kandidat, men sidenhen er der dog sket massive fordelinger i antallet af prognoserede stemmer.

I dag ser det politiske landskab en del anderledes ud, og den Konservative nedsmeltning kan for alvor konstateres at have trådt i effekt.

Ved valgets udskrivelse stod Konservative til 11,6 procent, men i den seneste måling fra Voxmeter står partiet til blot 6 procent, som endda er under partiets endelige resultat ved valget i 2019 på 6,6 procent.

Venstre har også fluktueret en del, men er i sidste ende også faldet gennem valgperioden med 0,9 procentpoint til 13,2 procent i den seneste måling – langt under valgresultatet i 2019 på 23,4 procent.

Venstres vælgerflugt kan dog forklares ved de to partihoppere – der også er partiets tidligere formand og næstformand – nemlig Lars Løkke Rasmussen og Inger Støjbergs nye politiske projekter.

Støjbergs Danmarksdemokrater står i den nyeste måling til 8,1 procent, der er ganske fornuftigt for et parti, der endnu ikke er i Folketinget, men stadig en lille tilbagegang sammenlignet med sidste uges 8,7 procent.

Løkkes projekt med Moderaterne oplever derimod fortsat fremgang, og har igennem hele valgperioden været stødt stigende med nu markante 11,5 procent.

Store smil er der også at finde andetsteds i blå blok, hvor Liberal Alliance står til 7,3 procent, som potentielt vil give hele 13 mandater.

Endvidere falder Nye Borgerlige en smule i forhold til sidste uges måling, men hvilket dog stadig medfører en fremgang sammenlignet med valget i 2019 til 4,2 procent.

Rød regering uden om Løkke og Moderaterne næsten mulig

Om Moderaterne decideret kan klassificeres som tilhørende blå blok er dog i det uvisse, idet Løkke fastslående har appelleret til en regering på tværs af midten mellem midterpartierne.

Ligeledes vil de Radikale have en bred regering, efter de endelig fik udskrevet valg, som følge af hvad der føles som uendelige trusler med mistillidserklæringer.

Midterpartiet er dog stadig betydeligt ramt af nedsmeltningen i fjor med blot 3,8 procent i den seneste måling.

På trods af de gode prognoser for Løkke og Moderaterne kan en fremgang generelt i rød blok næsten ødelægge den forhenværende statsministers ønsker om en regering mellem midterpartierne.

Som det ser ud nu, kan Mette og Socialdemokratiet nemlig næsten samle de gyldne 90 mandater udenom Løkke, hvis alle Nordatlantiske mandater går til rød blok.

Dette skyldes blandt andet, at det ellers dødsdømte parti, Alternativet, igennem de seneste par uger har været skiftevis nede og over spærregrænsen med 2,2 procent i sidste uge.

Denne uge lander de dog igen under spærregrænsen med 1,7 procent.

Bag målingen

Voxmeter udgiver ugentligt en måling for den nuværende mandatfordeling, hvis valget blev udskrevet dagen i dag.

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 25. oktober 2022, baserer sig på telefoninterview med 1.004 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra d. 22. oktober 2022 til d. 24. oktober 2022.

Voxmeter afdækker i tabellen kun de personer, der ved, hvad de vil stemme, hvis der var folketingsvalg i morgen.

Ca 23,4% af de adspurgte var på det pågældende tidspunkt “i tvivl om partivalg”, “vil ikke stemme”, “vil stemme blankt” eller “er ikke stemmeberettiget”.

Tallene i parentes angiver forskellen i procentpoint fra folketingsvalget d. 5. juni 2019. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,7% point.

[adning id="17957"]

Fik du læst?