[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Nybrud: Højere betaling for gode resultater
Odsherred Kommune og Roche Diabetes Care har lavet en aftale, der er usædvanlig i et samarbejde mellem det offentlige og private.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Når sukkersygepatienter i Odsherred Kommune oplyser, at de har det godt og er meget tilfredse med den behandling, de får med udstyr og vejledning fra den private virksomhed Roche Diabetes Care, så får Roche en højere betaling fra kommunen, end hvis patienterne er mindre tilfredse.
Sådan virker den første såkaldte værdibaserede aftale, som er lavet mellem en dansk kommune og en privat virksomhed. Siden december 2017 har Roche Diabetes Care installeret det nyeste blodsukkermålingsudstyr og en app på mobil eller tablet hos et større antal diabetes-patienter i Odsherred Kommune. Konsulenter fra Roche har undervist patienterne i, hvordan udstyret virker, og hvordan målingerne skal foretages.
Kommunen tilfreds
”Vi er ganske tilfredse med aftalen. Det er en ganske kompliceret sag, fordi diabetespatienterne er meget forskellige. Der er nogle, som tager den nye teknologi til sig og føler sig godt tilpas med den, mens andre har det lidt sværere og er usikre på, hvad de skal,” siger teamleder Sara Davies, som er kommunens tovholder på projektet, til Indblik.net.
”Men vi mener i kommunen, at projektet er vigtigt, da ubehandlet diabetes kan medføre alvorlige skader for patienterne på længere sigt, og at den ekstra anstrengelse, som projektet jo er, vil komme alle til gode i den sidste ende,” tilføjer Sara Davies.
Hos Roche Diabetes Care betragtes modellen i Odsherred Kommune som et paradigmeskifte i forretningsløsninger inden for det danske sundhedsvæsen.
”Vi er på vej væk fra økonomisk baserede forretningsmodeller til forretningsmodeller, som sætter patienternes sygdomsbehandling først,” siger Dirk Uebelhör, som er chef for Roche Diabetes Care i Belgien og Danmark.
”I al beskedenhed er vores danske diabetesenhed den første med et værdibaseret privat/offentlig forretningsløsning inden for kroniske sygdomme i både Danmark og i hele vores globale organisation.”
Læger, diætister og coaches
Roche Diabetes Care samarbejder med læger, diætister og coaches om at forbedre sundhedstilstanden for diabetespatienterne. Programmet kaldes ”stay in the zone” og indeholder:
- En sundhedsfaglig coach, der vejleder diabetikeren ud fra de indsamlede data. Gennem den personlige samtale vil diabetikeren få viden om, hvordan adfærd påvirker diabetes, og få eventuelle justeringsforslag, som gør, at diabetikeren bliver i zonen, men samtalen kan også handle om andet, der fylder hos diabetikeren med henblik på at opnå højere livskvalitet og øget sundhed.
- En klinisk diætist, der på baggrund af en telefonisk samtale og diabetikerens data lægger en individuel kost- og motionsplan. Planen kan optimeres og justeres efter behov med opfølgende samtaler.
- En teknisk supportlinje, hvor medarbejdere hver dag sidder klar til at hjælpe diabetikerne, hvis de har spørgsmål til værktøjerne.
- Et undervisningsforløb, hvor en medarbejder fra Stay in the Zone lærer diabetikerne, hvordan man læser og bruger de data, der indsamles gennem programmets forskellige værktøjer.
- Et undervisningsforløb, hvor en klinisk diætist lærer diabetikerne, hvordan man tæller kulhydrater og indstiller sin bolus-beregner korrekt (kun for type 1-patienter).
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”2417″ img_size=”750×420″ add_caption=”yes”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_empty_space height=”20px”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Definition af indeks 100
Princippet bag den resultatbaserede betalingsaftale er defineret på følgende måde (fra Roches hjemmeside):
Udgangspunktet for, hvad kommunen betaler til Roche Diabetes Care, er indeks 100. Det opnås, når behandlingen af kommunens borgere opnår et tilfredsstillende niveau, som begge parter er enige om.
Det kunne eksempelvis defineres ved, at patienten har fem daglige målinger, hvoraf 70% er i ”zonen”, og diabetikerens behandlingstilfredshed er 4 på en skala fra 1 til 5. Hvis behandlingens resultater er bedre end indeks 100, betaler kommunen en højere pris til Roche Diabetes Care og omvendt, hvis resultatet er dårligere.
”Betalingen til os afhænger præcis af, om vi kan levere forbedrede sundhedsresultater for den enkelte patient og dermed på langt sigt bidrage til at reducere omkostningerne til kommunen og sundhedsvæsenet,” siger Dirk Uebelhör.
”Med den værdibaserede model giver vi kommunen et værktøj til at måle patienternes helbred og dermed kvaliteten af dens investering – return on investment – gennem en ny stram indkøbsramme med en minimums- og maksimumsbetaling for hver enkelt patient. Man får derved et kontrollerbart, økonomisk styringsværktøj til patientgruppen af diabetikere,” siger Dirk Uebelhör.
Usikkerhed om belønning
Hvordan er erfaringerne med aflønningsformen nu efter godt halvandet års drift – har der været en upside for Roche?
”Som sundhedsudbyder er det rigtigt tilfredsstillende at drive et sundhedsprogram med en målbar sundhedsværdiskabelse for patienterne. Men programmet involverer en række forskellige interessenter – patienterne, fastlægerne, coachene, diætisterne og kommunen – og derfor investerer vi fortsat i projektet med indsamling af feedback og fakta for at kunne foretage en pålidelig evaluering af processerne og oplevelserne efter kun 18 måneder,” siger Dirk Uebelhör.
Sara Davies fra Odsherred Kommune: ”Med hensyn til økonomien i projektet viser tallene, at omkostningerne er nogenlunde på samme niveau, som de plejer. Men vi skal nok længere hen i forløbet, før vi for alvor kan se, om det er lykkedes at opnå den større patienttilfredshed, som udløser større økonomisk gevinst til Roche.”
Flere kommuner ventes at følge trop
Roche Diabetes Care har indtil videre kun aftalt den værdibaserede model med Odsherred Kommune:
”Men vi ved, at alle interessenter i sundhedsvæsenet har samme ønsker om at forbedre helbredet og livet for patienter med kroniske sygdomme. Vi har en realistisk tilgang til projektet, der er nyt for alle, og udviklingen og faciliteringen af sundhedsydelser er en læringsproces for os alle. Fra vores side venter vi på at have endnu bedre evidens at præsentere for kommunerne og til at få vores egen organisation gearet til at kunne betjene et større antal kommuner. Vi ser frem til at kunne tilbyde individuelt tilpassede løsninger til endnu flere kommuner,” siger Dirk Uebelhör til Indblik.net.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]