Nyt stof vil øge chancen for at overleve kræft

Scandion Oncology, som er et dansk biotech-selskab noteret på den svenske Spotlight-børs, mener at have fundet ud af, hvordan man sætter resistente kræftceller ud af kraft.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Nyt stof vil øge chancen for at overleve kræft

Scandion Oncology, som er et dansk biotech-selskab noteret på den svenske Spotlight-børs, mener at have fundet ud af, hvordan man sætter resistente kræftceller ud af kraft.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
”Der diagnosticeres 104 nye kræftpatienter hver dag i Danmark. Og 46 af dem dør. De dør, fordi kræftceller kan udvikle resistens over for kemoterapi. Det er helt uacceptabelt, og det må vi have lavet om på.”
Sådan indledte grundlægger og administrerende direktør for biotek-virksomheden Scandion Oncology, læge og professor Nils Brünner, sin præsentation af Scandion Oncology og virksomhedens nyeste bidrag til lægevidenskaben. Det skete på et investormøde arrangeret af Økonomisk Ugebrev/Life Science.
Virksomheden har fundet et stof, SCO-101, som nedbryder kræftcellernes resistens og derfor igen gør det muligt at behandle den kræftramte med kemoterapi.
Nils Brünner forklarede, at de resistente kræftceller har udviklet en slags ”pumper”, som afviser den kemi, som ellers skulle tage livet af dem. Scandions nye stof nedbryder ”pumperne” og sikrer, at kemoterapien virker – og at patienterne dermed øger deres chancer for at overleve.
Lægemidlet har været igennem en række såkaldte fase 1-forsøg, som omfatter 72 individer, og har nu fået tilladelse fra Lægemiddelstyrelsen og Etisk Komite til at foretage klinisk fase 2-forsøg. Denne tilladelse er opnået, ikke mindst fordi man ikke har konstateret bivirkninger af behandlingen.
De planlagte kliniske undersøgelser koncentrerer sig om patienter med kræft i tyk- og endetarmen og senere om patienter med bugspytkirtelkræft eller brystkræft. Nils Brünner forklarede, at man kan tage stoffet som tablet seks dage inden kemo-behandlingen. Så nedbrydes kræftcellernes resistens, inden behandlingen begynder. Men næste fase tager halvandet år, og derfra tager det stadig en rum tid, inden man kan få tilladelse til at markedsføre lægemidlet.
Nils Brünner forestiller sig, at Scandion vil indgå samarbejder med de store koncerner, som laver de produkter, som indgår i kemoterapien.
Stoffet SCO-101 lå oprindelig i porteføljen hos biotekselskabet NeuroSearch, hvor man investerede 100 mio. kroner i at undersøge forskellige anvendelsesmuligheder, men testede det ikke mod kræft. Det lykkedes ikke NeuroSearch at føre nogle af sine mange stoffer frem til markedet, og virksomheden måtte lukke sine aktiviteter ned for nogle år siden. NeuroSearch blev for nylig overtaget af transportkoncernen Nordic Transport Group, NTG, som vil bruge det tomme, men børsnoterede selskab til at lade sig selv børsnotere.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2259″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5211″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”3743″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?