Stort fald i antallet af nye virksomheder

Der blev etableret væsentlig færre iværksættervirksomheder i 3. kvartal 2019 – og det skyldes afskaffelsen af 1 krones-selskabsformen, konkluderer Dansk Erhverv.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Stort fald i antallet af nye virksomheder

Der blev etableret væsentlig færre iværksættervirksomheder i 3. kvartal 2019 – og det skyldes afskaffelsen af 1 krones-selskabsformen, konkluderer Dansk Erhverv.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der har været et massivt fald i antallet af nyetablerede virksomheder i 3. kvartal i år. Det viser nye tal fra analysevirksomheden Experian, som Dansk Erhverv videregiver i sin egen analyse. Der er blevet etableret 23,8% færre nye selskaber i år sammenlignet med samme periode i fjor. Faldet har en tydelig sammenhæng med afskaffelsen af iværksætterselskaberne med 1 krone i kapital, vurderer interesseorganisationen Dansk Erhverv.
”I Dansk Erhverv mener vi, at det er rigtig ærgerligt, at den tidligere regering afskaffede IVS-selskabsformen. Det har betydet, at særligt unge iværksættere, der ikke har mulighed for at skaffe 40.000 kr., er kommet i klemme,” siger Jasmina Pless, chefkonsulent for iværksætteri i Dansk Erhverv. Det kræver nemlig 40.000 kr. i kapital at stifte et anpartsselskab.
I april 2019 blev iværksætternes særlige selskabsform, 1 krones-selskabet, afskaffet, fordi en analyse fra Erhvervsstyrelsen pegede på, at nogle brodne har brugte selskabsformen til snyd.
Dansk Erhverv mener, at det er ærgerligt, at få brodne kar på den måde har fået lov til at ødelægge mulighederne for alle de lovende iværksættere i Danmark, som stifter et selskab med gode intentioner:
”Afskaffelsen har bl.a. betydet, at iværksættere uden 40.000 kr. på lommen er begyndt at købe eksisterende iværksætterselskaber af mellemmænd, og det på trods af, at selskabsformen skal omdannes til et ApS inden april 2021. Omdannelsen vil koste iværksætteren yderligere ca. 7.000 kr.”
Et anpartsselskab bør koste 15.000 kr.
Dansk Erhverv foreslår, at regeringen genåbner sagen og afsøger alternative løsninger, som skal sikre, at iværksættere fortsat har mulighed for at stifte selskaber, selv om de ikke har 40.000 kr. på lommen. En måde at løse problemet på kunne være at sætte kapitalkravet til anpartsselskaber ned til ca. 15.000 kr. Det vil svare til EU-landenes gennemsnitlige kapitalkrav. Særligt for unge iværksættere kan det have stor betydning om kapitalkravet er 40.000 kr. eller 15.000 kr., mener Dansk Erhverv.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2828″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2970″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2629″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?