Ukraine gør store fremskridt i Kharkiv-regionen

”Hr. præsident, byen Balakliya i Kharkiv-regionen er blevet tilbageerobret. De russiske tropper har trukket sig tilbage.”
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Den 8. september befriede det ukrainske militær byen Balakliya i Kharkiv-regionen og den 9. blev hele området generobret. Dette blev rapporteret af militært personel fra specialenheden i Forsvarsministeriet via en videobesked til Volodymyr Zelenskyi. Derefter offentliggjort i præsidentens officielle kommunikationskanal.

 

 

Balaklia er en gammel by grundlagt af ukrainske kosakker tilbage i 1663. Før det omfattende russiske angreb, bestod befolkningen i byen af ca. 27.000 mennesker. I byen findes en afdeling af Ukroboronprom“, der producerer våben og militært udstyr til Ukraine`s hær.

Tidligere meddelte generalstaben for de væbnede styrker, at de havde befriet 20 bosættelser i Kharkiv-regionen, men dette blev ikke annonceret.

Generelt gennembrød ukrainske tropper fronten i et område på 50 kilometer. Videooptagelser viser hejsningen af ​​ukrainske flag i landsbyerne Volokhiv Yar og Borshchivka nord for Balaklia. Derudover videoer af en konvoj af ukrainsk militærudstyr i landsbyen Shevchenkive på vej til Kupyansk. Russerne erobrede byen den 3. marts og en del af befolkningen forlod Balakliya.

I april sigtede anklagemyndigheden borgmester Ivan Stolbov for landsforræderi. Ifølge undersøgelsen indvilligede han den 27. marts i at samarbejde med russere, og den 28. marts overtalte han offentligt andre lokale embedsmænd til at gøre det.samme. Senere flygtede han og hans familie til Rusland.

Befrielsen af ​​Balakliya åbnede vejen for Ukraines væbnede styrker til at angribe Izyum – den største by, som det lykkedes russerne at erobre i den østlige Kharkiv-region.

Befrielsen af ​​landsbyen Shevchenkive nord for Balaklia åbnede vejen for Ukraines væbnede styrker til Kupyansk, et vigtigt jernbaneknudepunkt, som russerne brugte til at forsyne deres tropper i regionen.

Denne omfattende operation lykkedes, og hele gruppen af ​​russiske tropper nær Izyum blev omringet og befandt sig i en meget vanskelig situation. Udtalelsen kommer fra Oleksiy Gromov fra den primære operationelle afdeling af generalstaben.

Den amerikanske tænketank ISW beskæftiger, at Ukrainske styrker har generobret omkring 2.500 kvadratkilometer i Kharkiv-området i en modoffensiv den 9. september. Ukrainske styrker rydder sandsynligvis områder for uorganiserede russiske styrker og tager dem til fange – dette kan ses på billeder fra de seneste 48 timer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?