Ukraine gør store fremskridt i Kharkiv-regionen

”Hr. præsident, byen Balakliya i Kharkiv-regionen er blevet tilbageerobret. De russiske tropper har trukket sig tilbage.”
Hør artikel

Den 8. september befriede det ukrainske militær byen Balakliya i Kharkiv-regionen og den 9. blev hele området generobret. Dette blev rapporteret af militært personel fra specialenheden i Forsvarsministeriet via en videobesked til Volodymyr Zelenskyi. Derefter offentliggjort i præsidentens officielle kommunikationskanal.

 

 

Balaklia er en gammel by grundlagt af ukrainske kosakker tilbage i 1663. Før det omfattende russiske angreb, bestod befolkningen i byen af ca. 27.000 mennesker. I byen findes en afdeling af Ukroboronprom“, der producerer våben og militært udstyr til Ukraine`s hær.

Tidligere meddelte generalstaben for de væbnede styrker, at de havde befriet 20 bosættelser i Kharkiv-regionen, men dette blev ikke annonceret.

Generelt gennembrød ukrainske tropper fronten i et område på 50 kilometer. Videooptagelser viser hejsningen af ​​ukrainske flag i landsbyerne Volokhiv Yar og Borshchivka nord for Balaklia. Derudover videoer af en konvoj af ukrainsk militærudstyr i landsbyen Shevchenkive på vej til Kupyansk. Russerne erobrede byen den 3. marts og en del af befolkningen forlod Balakliya.

I april sigtede anklagemyndigheden borgmester Ivan Stolbov for landsforræderi. Ifølge undersøgelsen indvilligede han den 27. marts i at samarbejde med russere, og den 28. marts overtalte han offentligt andre lokale embedsmænd til at gøre det.samme. Senere flygtede han og hans familie til Rusland.

Befrielsen af ​​Balakliya åbnede vejen for Ukraines væbnede styrker til at angribe Izyum – den største by, som det lykkedes russerne at erobre i den østlige Kharkiv-region.

Befrielsen af ​​landsbyen Shevchenkive nord for Balaklia åbnede vejen for Ukraines væbnede styrker til Kupyansk, et vigtigt jernbaneknudepunkt, som russerne brugte til at forsyne deres tropper i regionen.

Denne omfattende operation lykkedes, og hele gruppen af ​​russiske tropper nær Izyum blev omringet og befandt sig i en meget vanskelig situation. Udtalelsen kommer fra Oleksiy Gromov fra den primære operationelle afdeling af generalstaben.

Den amerikanske tænketank ISW beskæftiger, at Ukrainske styrker har generobret omkring 2.500 kvadratkilometer i Kharkiv-området i en modoffensiv den 9. september. Ukrainske styrker rydder sandsynligvis områder for uorganiserede russiske styrker og tager dem til fange – dette kan ses på billeder fra de seneste 48 timer.

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?