Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Kunne du også godt tænke dig en stor vækst i arbejdsudbuddet, øget produktivitet og en dansk økonomi, hvor vores BNP bliver hele 58 milliarder kroner højere? Og endda helt uden, at uligheden stiger, da den store vækst også vil tilfalde helt almindelige danskere, der vil få højere lønninger.
Så skal vi afskaffe selskabsskatten ved den kommende finanslov, for det er nemlig lige præcis det, der vil ske, hvis vi afskaffer selskabsskatten.
Det er efterhånden rimelig anerkendt, at en sænkning af selskabsskatten vil øge væksten i Danmark, men der er desværre stadig en udbredt myte, om at dette ikke vil tilfalde den almene dansker, men det er dog som sagt en myte. Der vil nemlig komme væsentligt flere investeringer i dansk økonomi, hvis selskabsskatten bliver afskaffet, og det øger produktiviteten i virksomhederne. Når produktiviteten stiger, så bliver medarbejderne mere værd for virksomhederne, og virksomhederne vil derfor have flere af dem, hvilket presser lønningerne op. Det ses også i Finansministeriets beregninger, der viser, at uligheden ikke vil stige som konsekvens af afskaffelsen.
Dette er en vigtig pointe, da det er myter som denne, der holder Danmark tilbage fra at blive et land med et endnu bedre erhvervsliv, og en øget økonomisk vækst, der vil tilfalde hele Danmarks befolkning.
En lavere selskabsskat er et effektivt værktøj, og det ses i andre lande som eksempelvis Irland, der indenfor få årtier gik fra at være et af Europas fattigste lande til at være et af de rigeste lande i hele Europa, og endda rigere end Danmark målt på bnp pr. indbygger. Det gjorde de ved at tiltrække masser af virksomheder med deres lave selskabsskat, også kendt som fænomenet ”Den keltiske tiger”. Det er succeshistorier som denne, der skal inspirere visionerne for, hvordan vi sætter gang i dansk økonomi. Vi skal nemlig have væsentligt flere virksomheder, der bliver i Danmark, men også flere virksomheder, der flytter til Danmark. Danmark har et stort potentiale for vækst, med mange gunstige forhold for virksomheder, vi bliver bare holdt tilbage, når lande som Irland udkonkurrerer os på skattesats.
Derfor mener jeg selvfølgelig, at vi skal afskaffe selskabsskatten ved den kommende finanslov. Det kan naturligvis kun ske, hvis EU fjerner deres helt forrykte direktiv, om at medlemslandene skal have en selskabsskat på 15% på store multinationale virksomheder. Indtil da, vil jeg foreslå, at vi fjerner selskabsskatten for alle virksomheder, hvor det er muligt, indtil vi kommer af med dette forrykte direktiv. Ydermere skal Danmark naturligvis øjeblikkeligt træde ud af OECD-landenes aftale om, at landene skal opkræve mindst 15% i selskabsskat.
Det vil naturligvis give et provenutab, hvis man afskaffer selskabsskatten. Finansministeriet vurderer, at det vil koste 45 milliarder kroner i tabt provenu, hvis man afskaffer selskabsskatten helt. Regeringen har lige nu et økonomisk råderum på 31 milliarder kroner, der endnu ikke er brugt eller reserveret, så der kan man hente en stor del af finansieringen. For at finansiere de resterende 14 milliarder, så kan man finde 21 milliarder i effektiviseringer alene i administration og ledelse i den offentlige sektor, man kan sanere i erhversstøtten på hele 42 milliarder kroner, eller man kan finde 6,7 milliarder kroner ved at sætte dagpengeperioden ned til 1 år. I dag bruger vi også 23 milliarder på SU, som jeg også sagtens mener, at man kunne fjerne. Så der er massere steder at hente pengene i en kæmpe offentlig sektor med et årligt budget på over 1300 milliarder kroner, det handler bare om politisk vilje.