USA's sundhedsmyndigheder: Opvarmet tobak skader mindre

FDA konstaterer, at der er videnskabelig evidens for, at opvarmet tobak – i modsætning til normale cigaretter – ”udsætter kroppen for betydeligt færre skadelige kemikalier.”

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

USA’s sundhedsmyndigheder: Opvarmet tobak skader mindre end almindelige cigaretter

FDA konstaterer, at der er videnskabelig evidens for, at opvarmet tobak – i modsætning til normale cigaretter – ”udsætter kroppen for betydeligt færre skadelige kemikalier.”
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Den store amerikanske tobaksproducent Philip Morris har nu fået de amerikanske sundhedsmyndigheders ord for, at opvarmet tobak udsætter forbrugerne for betydeligt færre skadelige stoffer end brændt tobak – altså end almindelige cigaretter.
Derfor har myndighederne givet tilladelse til, at Philip Morris må markedsføre sit ”IQOS Tobacco Heating System” som et mindre risikabelt tobaksprodukt (a modified risk tobacco product).
FDA – Food and Drug Administration – er den amerikanske fødevare- og lægemiddelforvaltning placeret under sundhedsministeriet, som nogenlunde svarer til den danske Sundhedsstyrelsen. Den anses for at være en af verdens skrappeste og kræver betydelig videnskabelig evidens for at godkende produkter.
I godkendelsen af at opvarmet tobak kan karakteriseres som mindre sundhedsskadeligt end brændt tobak, oplister FDA den evidens, der er lagt til grund for afgørelsen:

  • IQOS-systemet opvarmer tobak – brænder det ikke
  • Dette reducerer betydeligt produktionen af skadelige og potentielt skadelige kemikalier
  • Videnskabelige studier har vist, at hvis rygere skifter helt fra konventionelle cigaretter til IQOS-systemet, så udsættes rygerens krop for betydeligt færre skadelige eller potentielt skadelige kemikalier.

IQOS-systemet, som FDA henviser til, består af et rør med indbygget batteri, som opvarmer en tobakspind, således at rygeren får adgang til nikotinen i tobakken og til tobakssmagen. Men slipper for røgpartiklerne.
Danske lovgivere bør tage notits
”FDAs godkendelse viser, at ikke alle tobaksprodukter er det samme,” siger kommunikationschefen i Philip Morris Danmark, Christopher Arzrouni.
”Vi håber, at de danske lovgivere tager notits af FDA’s beslutning og skifter kurs. I stedet for at behandle alle tobaks- og nikotinprodukter på samme måde bør man differentiere mellem de forskellige produkter. De mest skadelige produkter bør naturligvis reguleres hårdere end mindre skadelige produkter. Det vil hjælpe med til at forbedre folkesundheden i Danmark. Der er en gylden mulighed for, at politikerne bag tobakshandleplanen mod børn og unges rygning kan læse FDA’s beslutning og revidere lovgivningen, så den afspejler den nyeste videnskab.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”8602″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]
I godkendelsen konkluderer FDA videre, at den tilgængelige videnskabelige evidens demonstrerer, at brugen af opvarmet tobak forventes at komme hele befolkningens sundhed til gode, herunder både brugere af tobaksprodukter og dem, der endnu ikke bruger tobaksprodukter.
FDAs afgørelse bringer amerikanerne på linje med sundhedsmyndighederne mange andre steder, hvor man anbefaler rygere, som ønsker at stoppe med at ryge cigaretter, at gå over til e-cigaretter eller opvarmet tobak.  I Storbritannien anbefalede sundhedsmyndighederne allerede i 2014 rygere, som ønskede at stoppe, at gå over til e-cigaretter eller opvarmet tobak.  Her er antallet af rygere faldet fra 24,2% i 2008 til 14,4% i foråret 2020.
Sundhedsstyrelsen urokkelig
I Sundhedsstyrelsen mener man ikke, at FDA’s afgørelse bør have indflydelse på den danske politik i forhold til e-cigaretter og opvarmet tobak.
Enhedschef Niels Sandø skriver i en mail til Indblik.net:
”FDA’s afgørelse giver ikke anledning til nye overvejelser. Sundhedsstyrelsen følger løbende forskningen på området og konkluderer på baggrund af blandt andet informationer fra verdenssundhedsorganisati0onen WHO, at der ikke er belæg for at sige, at disse produkter er mindre farlige for mennesker end konventionelle cigaretter.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2603″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4652″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7619″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?