Vi glemmer nedlukningens skyggeside – nu vil Indblik.net vise den frem

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Indblik.net vil i den kommende tid bringe historier om nedlukningens skyggeside. Du er inviteret med. Skriv til os på redaktion@indblik.net, hvis du har en historie, der skal bringes frem i lyset.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.net
Danmark – og stort set resten af verden – har været lukket ned i snart et år. Det er i sig selv en skræmmende tanke, at den menneskelige civilisation mere eller mindre har været sat i stå i et helt år. Det er dog endnu mere skræmmende, at så mange ligefrem hylder denne nedlukning. 
Folk har stirret sig så blinde på de daglige coronatal, at de slet ikke ænser, at der er et større billede. For jo, vi redder trods alt nogle liv. Men til hvilken pris?
Bag skyklapperne kan det måske synes fornuftigt at sætte alt i stå for at holde coronavirussen en smule fra døren. Men det er det ikke. 
En nedlukning er ikke gratis. Den er ikke noget udpræget positivt, der skal hyldes og fejres. Snarere tværtimod. 
Vi glemmer, at nedlukningen har en skyggeside. En nedlukning er altødelæggende. Det må vi bare se i øjnene. Om man så mener, at den er det hele værd, er en anden diskussion. 
Men der er behov for, at vi er ærlige. Der er behov for at sætte fokus på nedlukningens skyggeside, så vi kan have en reel diskussion om, hvorvidt nedlukningen er den rette vej frem. 
Derfor vil vi i den kommende tid på Indblik.net sætte fokus på nedlukningens skyggeside. Det gør vi, fordi det er vigtigt. Men også, fordi ingen andre gør det. 
Der er utallige personlige tragedier at tage fat på. De mange erhvervsdrivende – store som små – hvis livsværk bliver lagt i ruiner. De unge, der må se de vigtigste og mest formative år af deres liv blive taget fra dem. De ældre, der må tilbringe deres sidste dyrebare tid alene, isoleret og i frygt. De sårbare, der bliver drevet ud i forværret ensomhed, depression – og måske endda i selvmord. De syge, der ikke kan få den behandling, som de burde.
Man kunne blive ved.
Nedlukningen er også ødelæggende for vores samfund som hele. Det danske tillidssamfund står for fald. Vores rettigheder forsvinder, mens vanvittige magtbeføjelser og lovtiltag bliver hverdag, og Folketinget lukker ned. Socialdemokratiet agerer fortsat enerådigt, mens Mette Frederiksens personkult og rosenhær af partisoldater vokser.
Globalt er demokratiet truet, og folk kigger beundrende på autoritære lande, der med fast, diktatorisk hånd og et tykt røgslør kan enten slå coronatallene ned eller lyve om selvsamme, så styret fremstår handlekraftigt.
Vi går glip af usandsynlige mængder menneskelig udvikling og teknologisk fremdrift, når verden lukker ned i et år. Og vi sender et trecifret antal millioner mennesker ud i ekstrem fattigdom, mens vi også herhjemme lider økonomisk.
Det er på tide, at vi får nedlukningens skyggeside frem i lyset. 
Her på Indblik.net lægger vi gerne platform til, men vi har brug for din hjælp. Skriv til os på redaktion@indblik.net, hvis du har en personlig historie fra nedlukningens skyggeside, hvis du kender nogen, vi skal snakke med – eller, hvis du blot har en idé, som vi bør forfølge.
Vi har masser af plads til de historier, der fortjener at komme frem. Vi håber at høre fra dig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?