Wagner-gruppen fremover

Dmitry Utkin bliver nok igen den egentlige leder af gruppen, som antageligt kommer under en ny finansiering - med stammere styring fra Kreml.
Hør artikel
Getting your Trinity Audio player ready...

Efter den afbrudte march mod Moskva er russiske propagandister antageligt i gang med en informationskampagne med det formål at ødelægge Wagner-gruppens omdømme som en enestående effektiv kampstyrke til støtte for det russiske forsvarsministerium.

Kreml kan have til hensigt at overtage formel kontrol over Wagner-gruppen efter dens væbnede oprør og gøre den til en statsejet virksomhed, selvom det ikke er klart, om Kreml har forpligtet sig til en sådan handling.

Nylige satellitbilleder kan indikere opbygning af ny Wagner Group-base i Asipovichy, Belaruse.

Spændende i hvilke sammenhæng Wagnergruppen vil dukke op fremadrettet.

Wagner-gruppen blev dannet af Dmitry Utkin i 2014 som en paramilitær organisation – antageligt i samarbejde med Yevgeny Prigozhin.

Dmitry Utkin kalder sig selv Wagner efter Hitlers foretrukne komponist og deraf gruppens navn. Utkin er en sand beundrer af Hitler samt SS og har nazistiske symboler tatoveret på sin krop. Dmitry Utkin er tidligere efterretningsofficer i GRU med rang af oberstløjtnant.

Målet var en organisation, der kunne støtte Russiske interesser i konfliktområder uden at have en direkte forbindelse til det russiske forsvarsministerium. Angiveligt omfatter denne private hær imellem 25.000 og 45.000 soldater. Dmitry Utkin har indtil 2022 været omtalt som Wagners leder. Wagner-gruppen er kendt for stor brutalitet, total hensynsløshed og praler af de krigsforbrydelser de foretager. Lønnen som soldat er ca. 40.000 DKK og der skal skrives under på en ”tavshedsklausul”, der gælder i 10 år. Ingen i familie/venner må vide hvor soldaten befinder sig. En Wagnersoldat er typisk ca 40 år og har militær- eller efterretningsbaggrund.

Oligarken Yevgeny Prigozhin startede i catering og fik på Putins foranledning lukrative kontrakter af madleverencer. Prigozhin er ligeledes i involveret internet Research Agency – den troldehær, der på sociale medier skaber falske nyheder og manipulerer. Internet Research Agency deltog f.eks. I påvirkningskampagner I valget 2016, der bragte Trump til magten i USA.

Ultimo 2022 trådte Prigozhin frem som den egentlige leder af Wagnergruppen.

Første gang offentligheden blev bekendt med gruppen var som ”de små grønne mænd” på Krim og på pro-russiske separatisters side andre steder i Ukraine. Wagner-gruppen har også deltaget i Syrien, Mali og i Den Centralafrikanske Republik. Her betaler landene så for Wagner-gruppens ydelser.

Foruden de kamphandlinger vi kender til i Ukraine, deltager gruppen også i tiltag til at sikre infrastruktur på Krim og i de besatte områder – i forbindelse med denne krig.

Fremover kan Kreml have til hensigt at overtage kontrollen over Wagner-gruppen efter dens væbnede oprør, og gøre den til en statsejet virksomhed, selvom det ikke er klart, om det er en del af aftalen med Prigozhin.

Aktuelle satellitbilleder viser opbygningen af en ny Wagner-base i Asipovichy – Belarus.

Wagner-gruppen vil angiveligt drive tre store feltlejre i Hviderusland, og en hviderussisk milblogger rapporterede, at Wagner-gruppens personale snart vil deployere til Asipovichy.

Wagner-gruppen rekrutterer efter sigende stadig aktivt personale i Rusland, selvom det er uklart, om nye rekrutter underskriver Wagner-kontrakter eller militærkontrakter med Forsvarsministeriet.

Et Kreml-tilknyttet nyhedsmedie rapporterede, at Wagner-gruppen vil fortsætte med at operere i Afrika,

Det er svært at gennemskue, hvad Wagner-gruppens tilstedeværelse i Belarus betyder for krigen i Ukraine, men man kan let få den tanke, at angreb fra nord er en mulighed. Belarus er allerede en lydstat for Putin, og reelt set er Prigozhin nok ude af sagaen, hvilket understreges af,  at Kreml-tilknyttede forretningsmænd er ved at erhverve Prigozhins hjemlige medieimperium, sandsynligvis som en del af den igangværende indsats for at ødelægge hans omdømme i Rusland.

[adning id="17957"]

Fik du læst?