Ingen har gavn af mindre landbrugsjord

Dansk fødevareproduktion tjener ikke bare de danske landmænd, men hele klodens fremtid, understreger Bæredygtigt Landbrugs formand. 

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9894″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]

Ingen har gavn af mindre landbrugsjord

Dansk fødevareproduktion tjener ikke bare de danske landmænd, men hele klodens fremtid, understreger Bæredygtigt Landbrugs formand. 
Af Flemming Fuglede Jørgensen, formand for Bæredygtigt Landbrug
Vil man give den danske landmand en ordentlig pris for hans jord – og han selv er med på idéen – er det fint for mig.
Fagligt funderet er det imidlertid ikke, når både politikere, forskere og minsandten også en enkelt landbrugsorganisation nu taler for at udtage landbrugsjord i et forsøg på at gavne klimaet.
Vi kan godt blive enige om, at enkelte forsumpede lavbundsarealer hverken er særligt dyrkningsegnede eller klimavenlige. Men vi ved stadig alt for lidt om effekten af jordudtagning.
Så meget ved vi dog: Mindre landbrugsjord i Danmark generelt vil gøre verden til et værre sted. De danske landmænd hører til dem på verdensmarkedet, som producerer mest miljø- og klimavenligt overhovedet. Det gælder ikke bare planteavl, men også kødproduktion. Vi er faktisk nummer ét i verden inden for svineproduktion, når vi ser på hitlisten over de mindst CO2-udledende landbrugslande. Derudover glemmer man at medregne al den CO2, landbrugsjorden optager, altså plusserne i klimaregnskabet.
Den internationale efterspørgsel efter mad forandrer sig ikke, blot fordi man i Danmark eventuelt nedlægger en del af fødevareproduktionen. Jord er en knap ressource, og de hektar, man udtager herhjemme, skal i så fald bruges til at producere fødevarer andre steder i verden – hvor miljø- og klimaaftrykket er meget større. Dét bliver ingen lykkeligere af, selv om det snævre danske klimaregnskab på dén måde sminkes.
Klimapolitik skal ikke føres med egoistiske nationale målsætninger for øje, men i forhold til, hvad der gavner hele kloden. Vi har derfor en global forpligtigelse til at producere fødevarer i stor stil her i Danmark.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8987″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9006″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”9576″][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?