Politikerne påstår, at coronapasset skal udfases til august. Alligevel har de planlagt driften af det langt ind i 2022. Det viser en aktindsigt, som Indblik har modtaget.
Af Frank Ulrich, frank@indblik.net
Alle partier i folketinget undtagen Nye Borgerlige har besluttet, at Danmark skal have et såkaldt digitalt coronapas, der skal hjælpe borgerne med at dokumentere deres test- og vaccinestatus, når de f.eks. skal til frisøren eller skal benytte offentlige tjenester som et bibliotek.
Det digitale coronapas forventes at være klar til maj i år, men allerede nu kan man hente en udgave af det på sundhed.dk og via Min Sundhed-appen.
I rammeaftalen om plan for genåbning af Danmark, har aftalepartierne indskrevet en solnedgangsklausul på anvendelse af coronapasset.
I den forbindelse skal aftalepartierne til august 2021 beslutte, om coronapasset fortsat skal bruges, eller om det skal udfases, efter at alle, der ønsker det, er blevet vaccineret.
På den baggrund har bl.a. Dansk Folkeparti meldt ud, at “coronapasset er kun midlertidigt og har en udløbsdato til august“.
Planerne for det digitale coronapas går langt ind i 2022
Indblik har fået aktindsigt i to notater fra Digitaliseringsstyrelsen, som viser, at der er budgetteret for driftydelser og videreudvikling af coronapasset til august 2022, som er et helt år efter solnedgangsklausulen.
Til dette er der afsat 26,5 millioner i 2021 og 21,3 millioner i 2022.
Det fremgår af rammeaftalen, at coronapasset på sigt skal udfases for alt andet end turisme og rejser. Men det fremgår ikke af dokumenterne i aktindsigten, om millionerne i 2021 og 2022 er afsat til drift af coronapas til internt brug i Danmark eller blot ved rejser og turisme.
Ligeledes viser andre dokumenter fra Staten og Kommunernes Indkøbsservices (SKI) rammeaftale om coronapasset, som Indblik også har fået aktindsigt i, at udviklingen kommer til at køre ind i 2022.
Indblik har også fået aktindsigt i Digitaliseringsstyrelsens analyse af arbejdsgange for coronapasset.
Heri anbefaler Digitaliseringsstyrelsen, at der udføres sikkerhedstest inden lancering og derefter minimum en gang om året.
Ingen dokumentation for solnedgangsklausulen
Indblik har ikke fundet solnedgangsklausulen nævnt i de dokumenter, der indgår i aktindsigten.
Indblik kan heller ikke finde nogen dokumentation for, at solnedgangsklausulen er blevet inddraget i Digitaliseringsstyrelsens planer for coronapassets udvikling.
Dog skriver Digitaliseringsstyrelsen i deres notater, at projektet er belagt med betydelig risiko for forsinkelse samt kode- og scopeændringer forårsaget af teknologiske og politiske forhold.
Dette er ikke rettet imod danske forhold, men at internationale forhold kan ændre sig.
Indblik arbejder på at få kommentarer fra aftalepartierne, der har lagt stemme til coronapasset.
Tidligere har Nye Borgerliges sundhedsordfører Lars Boje Mathiesen i en video på Facebook stillet spørgsmålstegn ved, om solnedgangsklausulen kommer til at holde.