Afsløring: Styrelse beskriver brug af coronapas i supermarkeder

Foto: Digitaliseringsstyrelsen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]I et internt dokument beskriver Digitaliseringsstyrelsen brugen af coronapas i supermarkeder samt et testkrav på 24 timer som mulige scenarier.

Af Frank Ulrich, frank@indblik.net 

Coronapasset bliver på nuværende tidspunkt ikke brugt i supermarkeder og hvis du skal besøge f.eks. din frisør, er lovkravet for en negativ coronatest på 72 timer.

Enhedslisten og Konservative har dog for nylig meldt ud, at de gerne ser dette krav blive formindsket til 24 timer for lyntest.

Brugsscenarie: Coronapas i supermarkeder

Indblik har fået aktindsigt i en såkaldt kravspecifikation, som Digitaliseringsstyrelsen har fået udarbejdet til deres udbud til det digitale coronapas. 

Skrivelsen består af den tekniske beskrivelse af coronapasset og en analyse af arbejdsgange og forskellige brugssituationer. 

Denne kravspecifikation fungerer derfor som en guide til udviklerne og udgør således fundamentet for udviklingen af det digitale coronapas.

Kravspecifikationen er dateret d. 3. marts 2021. 

Heri nævner Digitaliseringsstyrelsen to forskellige brugssituationer i forbindelse med højt og lavt sikkerhedsniveau for en coronakontrol med det digitale coronapas. 

Brugssituationen med høj sikkerhed er besøg på plejehjem eller på forretningsrejse.  

Som eksempel på en brugssituationen med lav sikkerhed er supermarkeder nævnt. 

Der mangler lovhjemmel 

Dette er iøjnefaldende, da supermarkeder ikke er underlagt coronakontrol. Der således ikke nogen lovhjemmel for at indføre kontrol af coronapas i daglighandlen.

Ligeledes beskriver Digitaliseringsstyrelsen en funktion i deres kravspecifikation, der skal tjekke om borgeren er blevet vaccineret eller testet indenfor 24 timer. 

Denne verificering af test er i klar strid med eksisterende lovkrav på 72 timer for test. 

Indblik har forgæves forsøgt at indhente en udtalelse fra Digitaliseringsstyrelsen på, hvorfor styrelsen har valgt at inkludere brugssituationer i kravspecifikationen til coronapasset, som der ikke eksisterer lovhjemmel til.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?