[vc_row][vc_column][vc_column_text]Oppositionen bliver stadigt mere kritiske overfor regeringens coronahåndtering. Det gælder også tidligere statsminister og Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen.
Af Simon Riedel, simon@indblik.net
I et opslag på Facebook sender han en bredside af sted mod regeringen og i kommentarfeltet kan man læse, at de fleste af hans følgere ærgrer sig over, at han ikke længere sidder ved magten:
– Aldrig har jeg savnet en statsminister så meget som dig. Det havde uden tvivl været en langt bedre corona-håndtering på alle parametre med dig ved roret. Timingen med at Mette F kom til magten samtidig med coronas ankomst er Danmarkshistoriens uden sammenligning mest uheldige politiske sammentræf, skrev en følger, som fik massevis af likes.
Løkke: Proportionerne er røget
Lars Løkke Rasmussen mener, at regeringen skubbede Sundhedsstyrelsens anbefaling om “proportionalitet” ind under bussen til fordel for et “ekstremt forsigtighedshensyn”, hvilket har haft massive skadelige konsekvenser for mange danskere.
Lars Løkke skriver:
– ‘Hvert mistet liv er en tragedie’, sagde statsministeren, da hun lukkede Danmark ned sidste år. Og det er jo så indlysende rigtigt, at ikke mange turde udfordre det ekstreme forsigtighedsprincip, vi her næsten et år senere fortsat forfølger.
– Selv forsøgte jeg at nuancere debatten ved at pege på de omkostninger – også menneskelige – der ville følge med et lukket samfund, men jeg stod relativt alene, skriver Lars Løkke.
De massive ulemper ved nedlukningen blev glemt i debatten
Den tidligere statsminister mener ikke, at der blev talt højt om ulemperne – f.eks. at der var 2.800 færre kræftdiagnoser sidste forår, og at det kan få alvorlige konsekvenser for dem, der kommer for sent i behandling. Og prisen er også høj for unge mennesker:
– Også på andre områder ser vi nu tragedien udfolde sig: Unge, der frarøves et efterskoleophold eller fremmøde på den erhvervsskole, hvor de skulle have haft deres fag ind under huden.
Lars Løkke skriver videre, at når selvstændige i denne weekend skal skaffe penge til at betale moms, er de nødt til at skrabe bunden af den tomme pengekasse.
Men det hele kan ikke gøres op i penge. Dårlig trivsel har også en betydning:
– Ensomhed, mistrivsel, personlige tragedier. Det lukkede samfund kommer med en pris. Sådan må det selvfølgelig være, men den må ikke blive urimelig høj. Og det er den nu.
Endvidere mener han, at regeringen fralægger sig ansvaret og lader sundhedsmyndighederne få magten:
– Regeringen skubber sundhedsmyndighederne foran sig. Sidste år skubbede de Sundhedsstyrelsens anbefaling om “proportionalitet” ind under bussen til fordel for et “ekstremt forsigtighedshensyn”.
”Jeg glæder mig over, at der efter lang tids fravær er ved at opstå en opposition på Christiansborg”
Han kommer siden ind på det ulogiske i at de store skoleelever på Samsø – der ikke har nogen smittede – ikke må møde i skole. Samtidig må efterskoleeleven fra Ishøj, hvor der er er meget høj smitte, godt tage på efterskole i Nordjylland, men ikke på Lolland.
Han forstår heller ikke, hvorfor folk gerne må stå i kø i Bilka, men til gengæld ikke må gå i boghandleren.
Alt i alt mener han at logikken og proportionerne er gået tabt, men bemærker, at der nu er kommet modspil:
– Jeg glæder mig over, at der efter lang tids fravær er ved at opstå en opposition på Christiansborg, for der er brug for at udfordre den måde, genåbningen tilrettelægges på.
Ideen om at folk skal stå sammen og alle skal mene det samme, er han meget uenig i, selvom Politikens lederskribent mener det er en god idé.
– Jeg har sagt det mange gange siden den 11. marts sidste år: Vi er ikke i kamp med en hemmelig fjende, der lytter med på vores diskussioner og ændrer strategi efter det. Og i et demokrati må meningerne gerne brydes. Efter min smag har de gjort det alt, alt for lidt det sidste år.
– Og, ja, jeg har godt læst, at Politikens lederskribent advarer mod netop denne diskussion og appellerer til danskerne om at stå sammen. ”Folket må være mere voksent end politikerne”, skrev de i går. Men det er jo vrøvl.
Vi er alle en del af folket. Og vi er alle sammen voksne nok til at efterleve reglerne – også dem vi ønsker at sætte til debat. Så lad os fortsætte med det. For reglerne kan selvfølgelig laves om – hvis det folkelige pres er stort nok.
Lars Løkke er lige nu løsgænger i Folketinget og har startet sit eget netværk.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]