Alex Vanopslagh: Disse 6 facts fra minkafhøringerne får det til at løbe mig koldt ned ad ryggen

Alex Vanopslagh. (Pressefoto)

Afhøringerne i Minkkommissionen er nu færdige. I den anledning gør Liberal Alliances formand Alex Vanopslagh status over de sidste måneders forløb i dette debatindlæg. 

Af Alex Vanopslagh, formand for Liberal Alliance 

Afhøringerne i Minkkommissionen er færdige for nu, og det er en god anledning til at tænke lidt over det hele, mens vi venter på den endelige beretning i juni måned. 

Det har på sin vis været en barsk omgang at følge med i afhøringerne og blive mindet om, at regeringen og myndighederne aflivede et helt erhverv uden lovhjemmel, og at ingen stoppede vanviddet. 

Her er de seks ting, jeg hæfter mig særligt ved fra afhøringerne.

Mogens Jensen og regeringens akutte hukommelsessvigt

Der er kommet ualmindelig mange detaljer frem fra afhøringerne, men lige præcist omkring de afgørende dage for beslutningen om at aflive alle mink er der kollektiv hukommelsessvigt blandt samtlige socialdemokratiske nøglepersoner.

At Mette Frederiksen var noget nær den sidste i Danmark, der blev informeret om manglende lovhjemmel

Først efter alle embedsmændene i ministerierne, først efter alle sundhedsordførerne i Folketinget, og først efter at landes medier var plastret til i gule breaking-bjælker fik landets statsminister besked om, at der var manglende lovgrundlag.

Alle nøglepersoner ville give ordren igen, men ingen har gjort det

Afhøringernes nøglepersoner – ministre, statsminister, topembedsfolk – understregede alle, at de ville træffe beslutningen om at slå alle mink ihjel én gang til, hvis de fik muligheden. Men ingen kunne komme i tanke om, hvem der fandt på idéen om at slå alle mink ihjel.

Statsministeren kan ikke træffe beslutninger

Mette Frederiksen kan ifølge sin egen forklaring slet ikke træffe beslutninger på noget område, hun ikke er minister for, og det er jo næsten dem alle, og kan derfor ikke være ansvarlig for noget som helst – heller ikke for beslutninger taget på et møde, hvor hun selv sidder for bordenden.

Man kan undskylde lovbrud med uvidenhed

Godt nok får alle almindelige mennesker at vide, at uvidenhed om loven ikke frikender én for ansvar, hvis man begår noget ulovligt, men for regeringen gælder der åbenbart andre regler.

Det danmarkshistorisk store overgreb på minkbranchen blev udført ualmindeligt lemfældigt

Det tog statsminister Mette Frederiksen 44 minutter som leder for koordinationsudvalget at træffe beslutningen om at aflive alle mink. Der var end ikke tid til en læsepause for at granske mødemateriale, er det kommet frem.

Som Søren Andersen, særlig rådgiver for fødevareminister Mogens Jensen, har forklaret om de hektiske dage: ”Tingene gik helt utroligt stærkt. Det kan godt være, at vi havde hånden på rattet, men vi havde samtidig bind for øjnene.” 

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?