Alle studenter bør læse dette, inden de kaster sig ud i voksenlivet

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Kære student, velkommen til voksenlivet. Jeg har et budskab til dig som måske er anderledes end du forventer, skriver Stefan Agger i dette debatindlæg.

Af Stefan Agger, lektor og politisk aktiv i Liberal Alliance

Kære student, velkommen til voksenlivet. Jeg har et budskab til dig som måske er anderledes end du forventer: Du skal faktisk ingenting.

Det er ellers en fast del af den fortælling om ungdommen i det senmoderne samfund som præsenteres i gymnasiet, at der ligger et voldsomt samfundsmæssigt pres på unge mennesker for at præstere og at få en uddannelse og senere et højtbetalt arbejde.

Du kan måske huske fortællingen fra den tyske sociolog Ulrich Becks berømte og svært udtalelige begreb ”institutionaliseret individualisering”, som påpeger at friheden i vores samfund i virkeligheden ikke betyder friheden til at vælge hvad som helst, men i stedet udelukkende er friheden til at vælge den slagne vej til karrierelivet.

Jeg vil dog gerne udfordre den fortælling med en mere liberal fortælling. Det synes du måske lyder mærkeligt, fordi du har læst et sted, at det er liberalismen, eller neoliberalismen, som er skyld i konkurrencestaten, skolereformen og fremdriftsreformen og alt det andet der presser unge mennesker i Danmark i 2021. Det må du lige glemme et øjeblik.

Den liberale fortælling jeg vil give dig med i livet er, at du ikke skal noget særligt. Det er ikke forudbestemt, hvordan du skal bruge dit liv. Du skal ikke nødvendigvis uddanne dig. Du skal heller ikke nødvendigvis gøre verden bedre eller løse klimaproblemerne. Livet ligger faktisk åbent, og klar til dine valg. Ingen ud over dig selv og dine nærmeste har nogen ret til at definere om dit liv leves rigtigt eller forkert.

Du skal dog vide, at der aldrig er uanede muligheder. Ingen har talent for alt, og nogle har meget lidt talent i det hele taget. På den måde kan du sagtens være begrænset. Det er de fleste.

Rigtig mange unge svarer i disse år i undersøgelser, at de føler sig pressede og stressede, og det er jeg oprigtigt ked af, hvis også du føler dig ramt af. Jeg håber min alternative fortælling måske kan lette presset lidt.

Du skal imidlertid vide at belønning og indsats generelt hænger sammen i livet, så hvis du drømmer om materiel velstand og økonomisk frihed, så er den slagne vej ganske effektiv. Modsat, hvis du drømmer om at bruge en stor del af dit liv på at ligge på en græsplæne og se skyerne drive forbi, så har du den frihed, men så vil det nok være lidt trangt med ferierne til Sydfrankrig og biler købt fra ny.

Du skal dog helst ikke ende med at konkludere, at fordi samfundet ikke har ret til at presse dig til en bestemt vej i livet, så har du ingen pligter. Det ville være en overfortolkning. Vi forventer faktisk af dig, at du som et minimum forsørger dig selv, og hvis du stifter familie, forventer vi også at du er en god forælder.

Vi forventer nok også, at du i en eller anden grad engagerer dig i dit samfund, at du deltager i demokratiet, eller måske bare hjælper en lokal forening med noget hverdagsagtigt. Det er dog ikke noget vi kan tvinge dig til, men vi vil synes bedre om dig, hvis du gør.

Så, kære student: God tur ud i livet, og jeg glæder mig til at se hvad du vælger at gøre med det liv der er dit.

Dette indlæg til Indblik.dk er skrevet af en ekstern skribent og repræsenterer dennes egne holdninger. Har du selv noget på hjerte? Send os et debatindlæg her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?