Alternativt coronavåben tages nu også i brug i København

København skal teste spildevandet for coronavirus
Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

3,7 millioner kroner er blevet sat af til, at Københavns Kommune i april eller maj kan begynde at teste spildevandet for coronavirus.

Test af spildevandet kan give en tidlig indikator af, om der er smitte med coronavirus i omløb i et område, og det er derfor kommunens forhåbning, at man kan bruge det til tidligt at få stoppet lokale udbrud med coronavirus.

Ifølge sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) har kommunen brug for flere våben i kampen mod coronasmitten.

– Derfor vil vi gerne i gang med at lave spildevandsovervågning, så vi tidligere kan se om smitten stiger i byen. Det skal gerne være med til, at vi kan få en meget bedre smittekontrol og få slået hurtigt ned, når smitten stiger i et lokalområde, siger hun.

Hvis projektet lykkes, vil det med spildevandsprøverne være muligt at se coronasmitten i et lokalområde før personerne udvikler symptomer og får et positivt prøvesvar.

– På den måde kan vi fange den stigende smitte tidligere og undgå, at de, der er smittede, undgår at smitte helt så mange, som de gør i dag, siger Sisse Marie Welling.

Københavns Kommune håber, at metoden ligeledes kan være med til at identificere fremmede virusmutationer, så man hurtigt kan komme sådanne udbrud i forkøbet.

I slutningen af februar blev der konstateret en række tilfælde af denne virusvariant i Københavns Nordvestkvarter.

Også i Ishøj Kommune og på Bornholm er man gået i gang med at teste spildevandet for coronavirus.

Forsøget bliver rullet ud i samarbejde med Hovedstadsområdets Forsyningsselskab, Statens Serum Institut og Styrelsen for Patientsikkerhed.

/ritzau/

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?