Analyse: Denne gruppe kan sikre Mette Frederiksen magten ”i al overskuelig fremtid”

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen har sat sig så stærkt på en afgørende vælgergruppe, at hun kan være sikret magten ”i al overskuelig fremtid”, lyder det.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Siden det 20. århundrede har udgangspunktet i vestlig politik været, at arbejderklassen afgør valgene.

Men nu er kortene vendt. I en kommentar i Berlingske beretter kommunikationsrådgiver Christian Foldager, at det i dag er pensionisterne, som er den nye dominerende vælgergruppe, hvis gunst man skal opnå, hvis man vil regere den vestlige verden.

Pensionisterne udgør i dag hele 35 procent af vælgerne. Omvendt udgør arbejderne under 15 procent, mens de lavere funktionærer udgør cirka 20 procent.

Det vil sige, at de to lavere samfundsklasser ikke engang tilsammen udgør flere vælgere end pensionisterne, som er den suverænt største vælgergruppe. Disse tal oplyses i en større vælgeranalyse foretaget af Epinion og Gallup.

Og socialdemokratiet er både det førende parti blandt arbejderne, de lavere funktionærer og pensionisterne, men deres føring for pensionisterne er langt større end for nogen anden gruppe. Hele 35 procent af pensionisterne støtter Socialdemokratiet, hvilket giver dem en føring på hele 20 procentpoint over Konservative, som er det næststørste parti blandt pensionisterne.

– Tallene bekræfter, at statsministeren suverænt har udmanøvreret de borgerlige på de afgørende dagsordener for pensionisterne såsom sundhed, velfærd og corona, skriver Christian Foldager

– Pensionisterne vil næppe have glemt statsministerens overforsigtige linje under coronakrisen, når vi skal til valg næste gang.

– Mette Frederiksens jerngreb om de ældre kan sikre hende magten i al overskuelig fremtid i pensionisternes århundrede, afslutter Christian Foldager i sin kommentar til Berlingske.

[adning id="17957"]

Fik du læst?