I politikernes kamp mod rygning bliver alle midler taget i brug. Men et særligt forbud kan ende med at koste eksisterende rygere flere år af deres liv, viser en analyse.
Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk
Omkring hver femte dansker ryger cigaretter. Det også på trods af, at der findes langt mindre skadelige tobaksprodukter på markedet.
I en politisk virkelighed, hvor der er fokus på at mindske skadevirkningen af rygning, er der således et stort sundhedspotentiale i at få eksisterende rygere til at skifte cigaretterne ud med mindre skadelige produkter som f.eks. snus.
Tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, samt et medicinsk studie udgivet i det anerkendte tidsskrift The Lancet viser, at en 40-årig ryger vil kunne forlænge sin forventede levetid med otte til ni år, hvis han skifter cigaretterne ud med snus.
Ekspert: “Det er problematisk”
Men i dag gælder et totalt forbud mod at reklamere for tobaksprodukter – herunder også mindre skadelige produkter som snus – og dermed bliver eksisterende rygere ladt i stikken.
– Det er problematisk, for der er store potentielle sundhedsgevinster for eksisterende rygere ved at skifte til mindre skadelige produkter, siger Jonas Herby til Indblik.
Han er ekspert i offentlig regulering og specialkonsulent i tænketanken CEPOS – og så har han udarbejdet et notat, der belyser de negative effekter af det totale reklameforbud for tobaksprodukter.
– I mine øjne bør vi som samfund interesserer os mere for, hvordan vi hjælper eksisterende rygere – og her kan mindre skadelige alternativer være en stor hjælp, siger han og fortsætter:
– Dansk rygepolitik har et udpræget fokus på at forhindre unge i at begynde at ryge. Det kan der være meget fornuft i, men i hele den politiske proces glemmes eksisterende rygere, der sidder i saksen og er afhængige af cigaretter.
– Højere cigaretpriser udhuler deres økonomi, og reklameforbuddet gør det sværere at blive oplyst om sundere alternativer. Så vi er endt i en situation, hvor man har gjort det meget dyrt at ryge, samtidig med man har gjort det svært at skifte til mindre skadelige alternativer.
Opsang til politikerne: Lovgivningen skal ændres
Jonas Herby opfordrer til, at de danske politikere ændrer lovgivningen, så den i højere grad afspejler evidens om de forskellige tobaksprodukters risici.
– Der er i dag forbud mod at reklamere for såvel tobaksprodukter som e-cigaretprodukter. Det betyder, at virksomhederne ikke kan reklamere for mindre skadelige alternativer til cigaretter. Tænk lige over, hvor ofte vi køber produkter, som løser et problem for os, fordi vi ser reklamer for det.
– Det samme potentiale ligger der hos eksisterende rygere. I Japan – hvor det er tilladt at reklamere for f.eks. opvarmet tobak – har man oplevet et markant fald i antallet af tobaksbrugere, der anvender cigaretter, fordi de er skiftet til opvarmet tobak, lyder det fra Herby.
Han peger også på Norge, hvor myndighederne arbejder på at lave regulering, der i højere grad forholder sig til farligheden af tobaksprodukterne – og ikke bare bevidstløs forbyder alt.
– Man bør i langt højere grad differentiere reguleringen, så den afspejler evidens om produkternes risici og indvirkning på unge rygere. Bl.a. bør reklameforbuddet mod tobaksvarer lempes, så det i højere grad bliver muligt at reklamere for de mindre skadelige tobaksprodukter såsom snus, opvarmet tobak og e-cigaretter, siger Jonas Herby til Indblik.