Analytikere spekulerer i forårsvalg: Ny måling viser dødt løb mellem rød og blå blok

Statsminister Mette Frederiksen (S) holder pressemøde om samarbejdet med USA, i Spejlsalen i Statsministeriet på Christiansborg, torsdag den 10. februar 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

En ny meningsmåling tyder på, at der er dødt løb mellem rød og blå blok. Samtidig afslører målingen en joker, der kan ende med at blive tungen på vægtskålen ved næste valg.

Af Claes Kirkeby Theilgaard, claes@indblik.dk 

Flere politiske analytikere spekulerer nu i, om statsminister Mette Frederiksen (S) vil udskrive folketingsvalg til foråret.

Skulle statsministeren vælge at trykke på valgknappen, bør hun dog forberede sig på et tæt valg.

En ny meningsmåling foretaget af Epinion for Altinget og det statsejede medie DR viser nemlig, at der er så godt som dødt løb mellem rød og blå blok.

Efter en periode, hvor Socialdemokratiet og rød blok har haft et komfortabelt forspring, ser det nu helt anderledes ud.

Hvis der var valg i dag, ville rød blok således få 49,5 procent af stemmerne, mens blå blok ville få 48,3 procent. Det svarer til, at rød blok ville få 88 mandater i Folketinget og at blå blok ville få 87.

Dette tætte resultat ligger endda indenfor den statistiske usikkerhed, og dermed kan rød bloks forspring være helt væk.

I målingen står Socialdemokratiet til at få 24,8 procent af stemmerne, og dermed tyder alt på, at partiet har sat sin massive fremgang under coronakrisen over styr.

Konservative er med 16,8 procent det næststørste parti i målingen. Ved folketingsvalget i 2019 fik Konservative 6,6 procent af stemmerne. Blå bloks anden store vinder er Nye Borgerlige, der i denne måling får 8,2 procent, og dermed kan præstere en fremgang på 5,8 procent fra de 2,4 procent af stemmerne, som partiet fik ved valget i 2019.

Omvendt er Venstre målingens helt store taber. Partiet går i målingen tilbage med hele 10,4 procent af stemmerne, og ligger dermed på 13 procent.

Epinion-målingen indeholder samtidig en joker, da hele 2,2 procent af de adspurgte erklærer, at de vil stemme på et parti, der endnu ikke er opstillingsberettiget. Dette er f.eks. tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne, der har indsamlet de nødvendige vælgererklæringer, men endnu ikke formelt set er opstillingsberettiget.

Som det ser ud i målingen, kan Løkkes nye parti altså – hvis det klarer sig over spærregrænsen på to procent bliver valgt i Folketinget – blive tungen på vægtskålen i magtspillet imellem rød og blå blok.

Løsgænger Lars Løkke Rasmussen under spørgetime med statsminister Mette Frederiksen i folketingssalen, tirsdag den 8. februar 2022. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)

Epinions meningsmåling er lavet på baggrund af i alt 2.081 gennemførte interviews med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. 

Den maksimale usikkerhed på de overordnede resultater er plus/minus 2,1 procentpoint. Interviewene er gennemført den 9. februar 2022 – 16. februar 2022.

[adning id="17957"]

Fik du læst?