Atomkraft blev fejret på Rådhuspladsen

Hvis vi skal mindske CO2-udslip, er atomkraft en væsentlig del af løsningen. Det var budskabet bag en demonstration i Københavns centrum.

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9330″ img_size=”1020×436″][vc_column_text]

Atomkraft blev fejret på Rådhuspladsen

Hvis vi skal mindske CO2-udslip, er atomkraft en væsentlig del af løsningen. Det var budskabet bag en demonstration i Københavns centrum.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Der er stigende aktivitet i Danmark for igen at få sat atomkraft på dagsordenen. Diskussionen blev lukket ned tilbage i 1985, da Folketinget vedtog, at atomkraft ikke skulle indgå i den danske energiforsyning. Det skete bl.a. efter meget store anti-atomkraft-diskussioner, ikke mindst animeret af Barsebäck-værket, som lå på den svenske kyst lige over for København.
Men nu er verden anderledes. Det har vist sig, at atomkraft er den sikreste og mest stabile energiform, vi har, og at nyeste teknologi med små decentrale atomkraftværker vil gøre atomkraft så billig, at den kan konkurrere med selv kulkraftværker.
Og atomkraft er nødvendig, hvis man vil nedsætte CO2-udslippet og samtidig have energi nok til at fortsætte den økonomiske vækst i verden. Det var budskabet for de to organisationer, som demonstrerede søndag på Rådhuspladsen i København: Atomkraft Ja Tak, og ATOMiDA.
(Artikel fortsætter efter billede …) [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”9338″ img_size=”1020×600″][vc_empty_space][vc_column_text]Atomkraft Ja Tak er en ny organisation, som blev stiftet i Aarhus for nylig med cand.scient.pol. Theis Palm som formand.
ATOMiDA – Atomkraft i Danmark – er en ny aktionsgruppe, som er udsprunget fra atomkraft-tilhængernes gamle organisation, REO (Ren Energi Oplysning).  Gruppen består af hele REO’s tidligere bestyrelse, som trådte tilbage for nylig efter en generalforsamling, hvor bestyrelsens forslag om nyt navn og en mere aktiv politik ikke fik de nødvendige to tredjedeles flertal.
Blandt talerne ved demonstrationen var foruden Theis Palm og Thomas Grønlund Nielsen, ATOMiDA, også direktør Thomas Jam Pedersen fra virksomheden Copenhagen Atomics.
Copenhagen Atomics er den ene af to danske startup-virksomheder, som arbejder på at bygge fremtidens atomværk – den såkaldte smeltet salt-reaktor – som ikke kan smelte ned, ikke eksplodere, kun efterlader beskedne mængde radioaktivt affald, og som ovenikøbet kan anvende noget af det eksísterende radioaktive affald som brændsel. Og som bruger thorium som brændsel frem for uran.
Både Copenhagen Atomics og Seaborg Technologies er begyndt på derer projekter på trods at den politiske uvilje mod atomkraft. Liberal Alliance fik dog indvirket, at der i VLAK-regeringens grundlag blev indført, at der kan ydes offentlig støtte til forskning i thorium.
At det efterhånden er muligt at tale om atomkraft i Danmark ses af, at demonstrationen havde besøg af et tv-hold fra DR. Med entertaineren Anders Lund Madsen som vært vil man lave et program på DR2 om atomkraft, hvor emnet tages op til diskussion.
Anders Lund Madsen står i baggrunden på øverste billede. Han hører selv til dem, der som yngre er opdraget til at være imod atomkraft, men efterhånden er kommet i tvivl. Programmet ventes programsat i løbet af efteråret.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”4493″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”5623″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8951″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?