Energi

Klima

En vigtig film om klima

Foreningen Klimarealisme viste i går filmen “Climate – The – Movie” i en stor biograf. Filmen gennemgår alle sider i klima-sagen igennem interview med højt respekterede videnskabsfolk som astrofysikere og lignende. Hvorfor taler man om “Tipping points” nu? Fordi vi nu har vi nået 1,5 grads global temperaturstigning og der skete ingenting. Men pludselig – som ved et trylleslag – går det helt galt.
Se filmen – link er vedlagt – det er altid godt at se ting fra flere sider!

Klima

Stormflodssikring af København

Klimaforandringerne siges bl.a. at ville medføre et kraftigt stigende havniveau, og det vil bringe mange kystbyer i akut fare for at blive oversvømmet. København er en af de byer – f.eks. ligger hele Amager således ganske lavt, med lufthavn og det hele. Det centrale København er også truet, ligesom nabokommunen Hvidovre.

Energi

Den tyske selvskade…

De høje energipriser har fået alvorlige konsekvenser for den tyske industri. Elektriciteten er 3-4 gange dyrere end hos konkurrerende virksomheder f.eks. i USA eller i Kina. Hertil kommer, at også naturgaspriserne i Tyskland er steget meget. I stedet for den billige import fra Rusland, får man nu leverancer med skib af flydende naturgas. Tyskland har selv gasforekomster i undergrunden, men de må af hensyn til klimaet og miljøet ikke udnyttes…

Klima

Til Klimafolkemøde – i tog selvfølgelig…

Klimafolkemødet i Middalfart var spændende oplæg, workshops, boder og inspirerende foredrag, udstillinger, 400 debatter, workshops, kulturevents, svampe-sandwich og pædagogiske spil undervejs. Et kalejdoskopisk arrangement, hvor vi kan være enige eller uenige på demokratisk vis. Og så var der dragen…

Energi

Kina vil styre grøn omstilling

Solenergi vil udgøre den største investering indenfor alternativ energi i 2024.
Men hvor klogt er det, at satse på en energiform, der ligegyldigt hvor man er i verden, ikke fungerer om natten?
Og hvor meget helhed er der i en energiform, som fylder godt i det landskab man vil gøre til vild natur?
Skønheden i en solenergipark taler vi ikke om…

Energi

Elbilen er ammunition i handelskrigen mod Kina.

Blandt de mange voldsomme effekter af den amerikanske toldmur, er det de stadig flere kinesisk-producerede Teslaer – som gen-eksporteres til Europa – der nu kræves revurderet. Begrundelsen er, at Tesla ikke kan komme af med bilerne fra de kinesiske fabrikker i Europa, så de må til USA.

Energi

En økonomisk katastrofe i slowmotion

Tænketanken Kraka Economics er barslet med en rapport om projektet vedr. Energiø Bornholm. I rapportens undertitel kan man læse, at energiøen er ”En økonomisk katastrofe i slowmotion”. Kraka konkluderer således, at energiøen er en rigtig dårlig idé og det af flere forskellige grunde. Projektet er endnu ikke vedtaget, men f.eks. Energinet er allerede i gang med at bestille dele til de elektriske forbindelser.

Energi

Skal vi overhovedet nå ”netto-nul”?

Begrebet ”netto-nul”, hvor vi slet ikke udleder nogen drivhusgasser, er intuitivt let at forstå og har derfor kunne sælges rent politisk. Det er bemærkelsesværdigt, at så få mennesker i klimakredse har undladt at tænke lidt dybere over tingene her.

Energi

Vil du arbejde for os? Kan du skrive om Energi og Klima?

Vi mangler talenter til ovenstående emner – og kun dem! Vinklingen skal være engageret, kritisk, indsigtsfuld og nogle gange på et bagtæppe af politik. Hovedsageligt dansk politik, men lejlighedsvist også international.

Du interesserer dig for grøn omstilling – inklusive A-kraft – og du kan perspektivere,  Du må også gerne kunne regne og vurdere en videnskabelig artikel. Du kan være et ungt talent under uddannelse og du kan også være en talentfuld pensionist – og alt ind imellem.

Vi tror der er klimaforandringer – men vi tror ikke på hvad-som-helst. En ting er sikkert: Vi er hvor vi er udviklingsmæssigt, fordi vi har haft adgang til rigelig energi. Og vi får brug for mere energi fremadrettet!

Skriv et kort C.V. Lidt om dig selv og send det til redaktion@indblik.dk

Energi

Kæmpebatterier i elforsyningen?

Efterhånden har der bredt sig en erkendelse af, at solceller og vindmøller ikke giver nogen stabil elforsyning. De kan ikke styres – ud over at man kan lukke for dem – og resultatet er, f.eks. her i Danmark, at de nogle gange leverer meget mere strøm, end vi skal bruge, og andre gange alt for lidt. Så vi står skiftevis med et overskud og et underskud af strøm. Nu skrives meget om et kæmpebatteri på Bornholm, men skal det give mening i hele landet, kommer vi til at bruge flere penge end Danmark tjener…

Klima

Golfstrømmen, igen igen

“Forskningen” viser, at vi nok vil få polarklima her inden 2050 – men det er teoretisk bungy jump!
I flere medier cirkulerer der nu historier om det seneste forskningsresultat vedr. Golfstrømmen, eller AMOC, som er det officielle navn for den store havstrøm, der fører varmt vand sydfra op igennem Atlanterhavet til Nordeuropa, og bl.a. sikrer, at vi her i Skandinavien har et behageligt klima, både sommer og vinter.

Klima

Varmeste dag nogensinde?

For kort tid siden blev der igen blæst i dommedagstrompeterne. Den europæiske klimatjeneste Copernicus meddelte, at d. 21. juli var den varmeste dag på Jorden nogensinde! Den globale temperatur var nået op på hele 17,09 grader, hvilket var over rekorden fra i fjor på 17,08 grader. Men det bygger på computerantagelser – man kan ikke måle med den præcision!

Klima

Passer klimascenarierne

Mens Roger Pielke ikke mener, at der er overlagte motiver bag IPCC’s strategi, så tror jeg, at det er tilfældet. IPCC ved udmærket godt, at så længe der benyttes klimamodeller, der giver klimaforandringer i ekstremt omfang, så er der kun få mennesker, der vil sætte spørgsmålstegn ved de forudsætninger, der indgik i beregningerne.

Energi

Klimaet: Milliarderne ruller

Regeringen og de danske politikere holder stålsat fast i, at Danmark skal nå sine klimamål, hvor vi i 2030 skal have reduceret CO2-udledningerne med 70% i forhold til, hvad der blev sluppet ud i 1990. Med de seneste politiske vedtagelser og resultatet af trepartsforhandlingen om landbruget ser det ud til, at målet kan nås. Derved cementerer Danmark sin status som ”foregangsland” og tesen er vel, at resten af Verden herefter vil følge i vores fodspor, og dermed er planeten ”reddet” fra ”klimakatastrofen”.

Energi

Fremtidens Atomkraft…

Atomkraft har længe været en af de mest kontroversielle energikilder på grund af de potentielle risici forbundet med strålingsudslip og radioaktivt affald. Imidlertid har nyere teknologiske fremskridt og forskning indenfor højenergifysik åbnet nye muligheder for en sikrere og mere bæredygtig udnyttelse af atomkraft. Thorium-baserede reaktorer, især de kompakte designs udviklet af virksomheder som Copenhagen Atomics er en del af denne revolution.

Klima

Aftalen om landbruget

Med den poetiske titel ”Aftale om et Grønt Danmark” er de navnkundige trepartsforhandlinger nået frem til et resultat, der for nogle dage siden blev udsendt af økonomiministeriet. Aftalen er indgået mellem regeringen, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfredningsforening, Fødevareforbundet NNF, Dansk Metal, Dansk Industri og Kommunernes Landsforening.

Klima

Klimaregnskabet manipuleres…

Klimarådet har travlt med alle aspekter af klimasagen. Der følges ihærdigt op på de lokale klimamål og opfyldelsen af dem. Danmark ser ud til at nå målet for 2025 for reduktionen af CO2-udledninger, men det er i betydeligt omfang snyd. Dels har vi vores store import og forbrug af biomasse, der ikke tæller med i regnskabet, dels importerer vi en meget stor del af de varer og ting, som vi bruger i dagligdagen.

Klima

Manipulation eller varmeste år i 2000 år?

Vi har her et godt eksempel på, hvordan klimavidenskaben drives af tro, fremfor ægte videnskabelig nysgerrighed. Her er der tale om, at forskerne i forvejen er overbevist om – og frygter – den ”farlige” globale opvarmning, og så sætter de sig for at nå frem til resultater, der kan hjælpe til at bibringe offentligheden og politikerne den samme frygt.
Matematikeren Steve McIntyre kalder slet og ret artiklen for svindel!

Energi

Stigende energipriser hæmmer tysk konkurrenceevne. Ikke godt for EU…

Ideen om, at den grønne omstilling i sig selv vil give masser af beskæftigelse og økonomisk fremgang, har for længst vist sig at være helt forkert. Hvis ikke regeringerne skifter fokus, væk fra verdensfjerne klimamål og over til et mere realistisk syn på erhvervslivet og samfundsøkonomien, ender det helt galt.

Klima

CO2 er godt for planter – vi høster mere

Det er efterhånden kun de mest hårdnakkede – og uvidende – klima-alarmister – der helt benægter, at det stigende indhold af CO2 i atmosfæren har haft en gavnlig effekt på plantevæksten her på Jorden. Høstudbytterne er generelt blevet større, og NASA har målt en tilvækst i dækningen med blade i mange egne på kloden. Naturen er blevet mere frodig.

Klima

Dansk Folkeparti vil gøre sig fri af “klimasocialismen”

Morten Messerschmidt savner hensyn til bæredygtig erhvervsudvikling, dansk konkurrencekraft, sammenhængskraft og påpeger, at i den klimaaftale man indgik, måtte man ikke bare flytte drivhusgasudledningen uden for Danmarks grænser. Landbrugs-aftalen tager ikke disse hensyn, og derfor vil DF muligvis melde sig ud af Klimaaftalen fra 2019. Q/A til Morten…

Klima

Russisk klimaforskning er mere neutral

Her kan man både se varmen i Romertiden og især i Middelalderen, mens Den Lille Istid udmærker sig ved lave temperaturer. Man ser en meget fin overensstemmelse mellem proxyerne og de målte temperaturer. Ved de målte temperaturer kan man også se, at det var lige så varmt i 1930-erne som det er i dag…

Energi

Den grønne omstilling vakler

Energistyrelsen har netop udsendt en ny udgave af sine analyseforudsætninger til Energinet. Det er en kort rapport, der oplister den udvikling indenfor energiforsyningen, som Energistyrelsen

Klima

Clinch: Målinger giver forskellige rapporter. Videnskab eller politik?

Der er ikke noget videnskabeligt belæg i forskningen: Alle ædruelige statistikker påpeger, at der ikke er tale om stigninger i hyppigheden eller voldsomheden af storme, oversvømmelser, tørke osv. Her har medierne en ufatteligt kort hukommelse?
Rapporter om samme emne, men WMO’s er voldsomt politiseret og derfor af begrænset værdi som reel information.

Klima

Klimarådet anbefaler, at nogle landmænd må gå fra hus og hjem

Klimarådet lægger ikke skjul på, at når man i klimaets navn vil pålægge landbruget afgifter, så er formålet primært at få nogle landmænd til at gå fallit og dermed få nedbragt produktionen af fødevarer. Det samme gør sig gældende med industrien, der også ifølge Rådet bør pålægges store CO2-afgifter, der så igen skal medføre en reduktion i produktionen.

Klima

Klimarådet, status 2024 – meget politisk…

Klimarådet indleder rapporten med at forsøge på at overbevise læseren om, at klimakrisen er over os allerede nu, i form af storm, ekstrem regn og oversvømmelser (”af villaveje”, som der står). Det er jo blevet en meget populær argumentation for at styrke opbakningen til ambitiøse klimamål og få gennemført en grøn omstilling. Imidlertid viser al ædruelig statistik, at forekomsten af ekstremvejr globalt ikke er stigende. Læser man i FN’s Klimapanel, IPCC’s seneste videnskabelige rapport (AR6-WGI), står det netop også anført, at forekomsten af ekstremvejr ikke er blevet hyppigere i nyere tid!

Klima

Havstrømmene i Atlanterhavet

“Vi har simpelthen ikke målinger af havstrømme, der er i lange nok tidsserier til, at man kan lave den her type studier”. *
Klimaforsker Steffen Malskær Olsen med speciale i havstrømme ved Nationalt Center for Klimaforskning under DMI påpeger, at de data de to forskere på Niels Bohr Instituttet fremlægger er flot matematik, men ikke er målinger af havstrømme. Det er en indikator – en proxy – der er forbundet med en masse usikkerheder.

Klima

Den Flyvende Hollænder

Omkring 2020 var der megen fokus på planerne om at bygge energiøer, hvor man skulle samle strømmen fra vindmøller på havet. Der var tale om en energiø i Nordsøen og en på Bornholm. De blev så mere eller mindre aflyst i fjor, da omkostningerne skønnedes at blive alt for store. Nu spøger øerne, som Den Flyvende Hollænder, imidlertid igen.

Klima

Klimadebat på afveje. Dan Jørgensen mener ikke, fakta er så vigtige.

Lavbundsjord og CO2-kvoter kan blive en sprængfarlig blanding i klimadebatten i starten af 2024. Men selve fundamentet for regeringens 2030-mål for klimaet vakler også. I værste fald er EU’s klimapolitik i færd med at trække Danmark på afveje. I CEPOS er de enige: “Det er dyrt samfundsøkonomisk og med meget lille effekt.”

Klima

Klimaet i 2023

2023 blev på mange måder et bemærkelsesværdigt år, hvis man kigger på klimaet og den grønne omstilling. Umiddelbart virker det som om, at troen på ”klimakrisen” er større end nogen sinde før.

Klima

Klimakonferencen – et juleeventyr

Hvis man kan få sig til at kalde aftalen for ’historisk’, må man have drukket af natpotten. Kina, USA og Indien kan uden problemer tilslutte sig opfordringen om ’transition away’ fra olie, kul og gas, netop fordi der ikke er tale om forpligtelser eller obligatoriske tidsrammer.

Klima

Til klimatopmøde i egen jet

Så fandt det store klimamøde i Dubai endeligt sin afslutning. 70.000 mennesker fra hele Jorden var samlet i den olieglade by, hvor man under ledelse af en direktør for et olieselskab igen-igen skulle redde Verden fra klimakatastrofen. Det skal man jo hvert år, når der er COP-møde.

Klima

Til olie- og gasfestival i ørkenen

Det norske Statistics Norway, som er statens statistiske bureau svarende til Danmarks Statistik, har netop publiceret en rapport, der konkluderer ”at effekten af menneskeskabte CO-2 udledninger synes ikke at have forårsaget systematiske fluktuationer i klodens temperaturer gennem de seneste 200 år”.

Klima

Klimaet, dommens dag

Her i forbindelse med COP28-mødet om klimaet udkommer der alarmerende rapporter på stribe, de skal alle tjene til at skærpe opmærksomheden på klimakrisen. De danske medier har især bidt mærke i rapporten fra UNEP, FN’s Miljøagentur. Den har givet anledning til ildevarslende overskrifter og dystre spådomme om fremtiden, hvis ikke vi tager os sammen.

Klima

Elbiler – gode for klimaet? Det har vi regnet lidt på.

Det koster meget mere energi at fremstille en elbil fremfor en benzin- eller dieselbil. Det skyldes primært det tunge batteri, hvortil der går megen energikrævende minedrift og udvinding af materialer, f.eks. litium, kobber, kobolt og mangan. I dag vil hele denne forsyningskæde være drevet af energi fra fossile brændstoffer.

Klima

Kan vi leve med klimaforandringer?

Klimaforandringerne vil efter sigende påføre Jorden og menneskeheden en masse skader i form af vildere storme, tørke og misvækst – og samtidigt voldsomme regnskyl og oversvømmelser. Hertil kommer afsmeltningen af isen i Grønland og Antarktis, der vil medføre katastrofale havstigninger, som igen vil oversvømme de kystnære byer.

Klima

Det synes umuligt at bestemme, hvor meget af temperaturstigningen, der skyldes udslip af CO2.

En nyt videnskabeligt arbejde – foretaget i Norge – stiller sig kritisk i forhold til de scenarier meterologernes klimamodeller forudser. Derfor må man måske være klar til at revidere sine forudsigelser, når det gælder sammenhængen imellem menneskeskabte udledninger og klimaforandringer. Det er faktisk sådan alt god forskning udvikles: Teorier udfordres og videnskaben forbedres…

Klima

Hedebølge i Antarktis var skamløs klimapropaganda.

I marts 2022 indtraf der en periode med usædvanligt høje temperaturer ved østkysten af Antarktis. Temperaturerne i området kan godt svinge meget, men dette her var en stigning helt uden fortilfælde på ikke mindre end 39 grader celsius. Det blev så i Washington Post udråbt til at være en ”hedebølge”.

Energi

Prisen på elektricitet

Bare for få år siden var elprisen ikke noget, man spekulerede ret meget på. Den var altid rimeligt konstant, og de største udsving kom oftest fra regeringens jongleren med nye eller forhøjede afgifter. Denne behagelige tingenes tilstand fik en brat ende i efteråret 2021. Pludseligt så vi voldsomme prisstigninger og -svingninger på både naturgas og elektricitet. Normalt skyder man primært skylden på Ukraine-krigen, men her vil vi grave et spadestik dybere.

Energi

Billig energi fra havvind?

Regeringen har sammen med andre europæiske lande store planer om at ”høste” 300 GW havvind fra Nordsøen. Med vindens fluktuationer bliver det meget vanskeligt at håndtere i praksis. En ting er imidlertid helt sikker. Det bliver en meget dyr strøm, vi får herfra. Dyr energi medfører et fattigere samfund, uanset hvordan man betragter det. Mon det er det, vi vil?

Klima

Kogende planet?

Så er den helt gal med klimaet. Sommermånederne i år har slået alle temperaturrekorder. Det er udtryk for menneskeskabt global opvarmning på fuld skrue, og nu haster det mere end nogensinde med at komme i gang med den grønne omstilling.
I løbet af de næste 6-7 år må og skal vi halvere vores forbrug af fossile brændstoffer, kul, olie og gas, ellers går det helt galt.
Dette er, sagt i al korthed, hvad medierne har haft travlt med at udbasunere hele sommeren.
Men hvad ligger der bag, hvis man kigger lidt mere nøgternt på det?

Klima

Klimadebattens Skævvridning: Videnskab eller Politik?

Klimadebatten raser i disse år. Imidlertid synes der at være en voksende bekymring om, hvorvidt denne debat primært drives af videnskabelige erkendelser eller politiske hensigter. Udtalelser, som den fra FN’s generalsekretær António Guterres, om at menneskeheden har “åbnet porten til helvede” med klimakrisen, skaber bekymring for, om budskaberne om klima er blevet unuancerede og unødigt alarmerende.

Klima

Hvidbog og klimakonference

Forordet af Asger Aamund til hvidbog om klimaet, den kan være en optakt til klimakonferencen, der afholdes i Folketinget, og som er åben for tilmelding

Klima

Klimakonference 15/9 i Folketinget afholdes af Klimarealisme.dk

Klimavidenskaben er klar. Klimaændringer udgør ikke en eksistentiel trussel for menneskeheden. Om 100 år vil vi mennesker være omkring 4-5 gange rigere end nu.
De seneste 100 år, hvor temperaturen er steget med en grad og den globale vandstand med 30 cm, er vi mennesker blevet 4 gange så mange, børnedødeligheden er faldet 4 gange, levetiden er fordoblet, vi er blevet 8 gange rigere, andelen af folk, der lever under fattigdomsgrænsen, er faldet fra 70 % til under 10 %.

Se hvad vores læsere mener
[adning id="17957"]