Bankdirektør i opråb: ”Det ville være fuldstændig hjernelamt at lave nedlukninger igen”

Kim Fournais. (PR-foto)

Vi bruger alt for mange ressourcer på at bekæmpe coronavirus, og det lægger et voldsomt og unødvendigt pres på hele landet.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk 

Sådan lyder opråbet fra Kim Fournais, der er medstifter af og administrerende direktør for Saxo Bank. 

Han udtaler sig i et interview til mediet Finans.

Fournais’ opråb kommer i kølvandet af, at alle folketingspartierne – med undtagelse af Nye Borgerlige – i sidste uge bakkede regeringen op i, at covid-19 skulle opklassificeres til en såkaldt ”samfundskritisk sygdom” mindst en måned frem.

I og med covid-19 nu har status som ”samfundskritisk”, er der nu åbnet for, at der igen kan blive indført vidtgående restriktioner i form af f.eks. forsamlingsforbud, nedlukninger og mundbindskrav.

Bankdirektøren har dog svært ved at se det fornuftige i, at sygdommen er blevet tildelt denne særstatus. Han mener, at en genindførsel af sidste vinterhalvårs restriktioner er det sidste, vi har brug for.

– Det ville være fuldstændig hjernelamt at lave nedlukninger igen. Den her sygdom kommer ikke til at gå væk. Corona er en sygdom, vi skal lære at leve med. Det skal vi italesætte i stedet. Vi er nødt til se på alle de andre følgevirkninger af restriktionerne, såsom psykisk sygdom, depressioner og mange sygdomme, der pludselig ikke længere bliver prioriteret, siger Kim Fournais til Finans.

Bankdirektøren understreger, at politikerne er lykkedes med at piske en stemning af frygt op, hvilket har resulteret i, at corona har udviklet sig til at være en ”emotionel massepsykose” blandt befolkningen.

Han mener, at hvis sundhedsstyrelsens skræmmescenarie om et presset sundhedsvæsen uden flere sengepladser bliver aktuelt, bør vi kigge på at løse problemet på innovativt vis, fremfor at indføre restriktioner hver vinter.

Han påpeger, at man evt. kunne gøre brug af private aktører til at øge kapaciteten på sygehusene, hvis det bliver nødvendigt. Ligesom man har inddraget private aktører i at øge testkapaciteten.

Indblik afdækkede i sidste uge, at hospitalerne selv ikke er lige så bekymrede for situationen som Sundhedsstyrelsen. 

Hospitalsindlæggelserne i Region Hovestaden, hvor smitten er allerstørst, skal nemlig være 3 – 4 gange så høje, som de er nu, for at der reelt kan være tale om et presset sundhedsvæsen, lyder det. 

Læs mere om det her.

Kim Fournais, som var med til at stifte investeringsbanken Saxo Bank sammen med Lars Seier Christensen, er med sin formue på 3,1 milliarder en af Danmarks rigeste personer.

[adning id="17957"]

Fik du læst?