”Bekymrende”: Journalister venter ”for længe” på svar fra Statsministeriet

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Statsministeriet møder nu hård kritik fra Folketingets ombudsmand.

Af Jeppe Caspersen, jeppe@indblik.net 

Under covid-19 har langt flere journalister og andre søgt om aktindsigt hos Statsministeriet, og de har måttet vente væsentligt længere på et svar end før covid-19.

Det fremgår af en ny udtalelse fra Folketingets Ombudsmand, Niels Fenger, der finder sagsbehandlingstiderne ”bekymrende”. Han peger samtidig på, at Statsministeriet har tilført ekstra ressourcer til aktindsigtsområdet, og at antallet af verserende sager blev nedbragt i det første kvartal af 2021.

Ifølge oplysninger fra Statsministeriet har sagsbehandlingstiderne været betydeligt længere end før covid-19.

Ved udgangen af februar 2021 lå en række ældre ubehandlede aktindsigtsanmodninger i ministeriet, herunder enkelte helt tilbage fra forår og sommer 2020.

– Hvis journalister skal vente for længe på svar om aktindsigt, vanskeliggøres deres muligheder for at orientere offentligheden om samfundsrelevante emner, siger Niels Fenger og fortsætter:

– Aktindsigt er på den måde en central del af et demokratisk samfund. Det er derfor afgørende, at Statsministeriet har iværksat tiltag for at få nedbragt sagsbehandlingstiderne.

Ombudsmanden har grundet de aktuelle udfordringer, besluttet at følge udviklingen i Statsministeriets aktindsigtsområde, og har bedt ministeriet om en ny rapport i oktober 2021

Læs ombudsmandens udtalelse til Statsministeriet her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?