Blå partier i fælles udspil: Sådan skal coronapasset ændres

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Coronapasset skal fungere som et kørekort – og ikke en adgangsbillet, skriver partierne blandt andet.

I et fælles brev til regeringen foreslår partilederne for Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance, at der laves en plan for trinvis udfasning af krav om coronapas.

Samtidig vil partilederne ændre måden coronapasset skal fungere.

I stedet for at virksomheder skal kræve at se et gyldigt coronapas, skal det fungere som et kørekort, hvor det er indehaveren af passets ansvar at have et gyldigt coronapas ved kontrol fra myndighederne.

– Det betyder, at vi synes, at vi skal tage alvorligt, at coronapasset er en hæmsko og en frihedsbegrænsning for mange mennesker, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

– Vi anerkender, at coronapasset har givet mulighed for at åben nogle dele af samfundet, som venstrefløjen ellers ikke var gået med til at åbne.

Ifølge Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, handler ønsket også om, at coronapasset ikke utilsigtet må blive en permanent tilstand.

– Det er sådan med de ting, der laves her under corona, at systemerne vender sig til, at de er nogle gode redskaber, og så bliver de ikke udfaset, som de skal.

– Derfor er det vigtigt for os, at vi får holdt fast i holdningen om, at coronapas selvfølgelig er en midlertidig foranstaltning.

Ifølge partierne er de nuværende regler for, hvornår der skal bruges coronapas for omfattende.

I stedet burde de ifølge Alex Vanopslagh, politisk leder af Liberal Alliance, i langt højere grad rettes mod begivenheder, hvor der er en risiko for massesmitte i en større forsamling.

– Brugen af coronapasset i dag er for vidtgående. Vi kræver i dag, at man skal bruge coronapas, hvis to mennesker skal ned at spille badminton eller i svømmehallen, siger han.

– Der så vi gerne, at coronapasset bliver brugt til de risikable aktiviteter.

Partilederne frygter ikke, at incitamentet for at blive testet forsvinder, hvis man skifter til den model.

– Det incitament er der stadig på kort sigt. Hvis du går i fitnesscenter, på restauranter eller andre ting, så skal du kunne fremvise det, hvis du bliver spurgt om det, siger De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen.

– Men i stedet for, at vi pålægger dem, der driver virksomhederne at skulle tjekke det, skal danskerne selv tage ansvaret. Det tror vi godt, at danskerne kan tage.

Nye Borgerlige er ikke med i det fælles brev, da partiet – som det eneste på Christiansborg – ikke går ind for coronapas.

/ritzau/

Subscribe

* indicates required

.

Vi opbevare din data sikkert, og du kan til hver en tid melde nyhedsbrevet fra igen

We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices here.