Bliver ikke-vaccinerede borgere registreret? Nu svarer Statens Serum Institut

Foto: Shutterstock

“Det er utryg læsning, at Statens Serum Institut har oprettet et register for ikke-vaccinerede borgere, til trods for at vaccinationen er frivillig!”

Af Claes Theilgaard, claes@indblik.dk

Sådan lyder det fra Anni Grimm, 2. viceborgmester i Vejen Kommune, i et interview med B.T.

Her forklarer hun, hvorfor hun ikke vil have en vaccine mod covid-19.

Samtidig retter hun en heftig kritik af sin egen kommune, som ringede hende op, fordi hun ikke havde reageret på det tilbud om vaccination, som hun havde modtaget.

Denne henvendelse får Anni Grimm til at påstå, at Statens Serum Institut (SSI) har et register med ikke-vaccinerede borgere.

Den registrering sammenligner hun med registreringerne af det jødiske folk under jødeforfølgelsen, skriver B.T., der lader hendes udsagn stå uudfordret i interviewet.

Udsagnet har siden cirkuleret en del på sociale medier, hvor det har skabt bekymring og vrede.

SSI: Vi opgør ikke borgere, der siger nej tak til vaccination

Men selvom Anni Grimm således er kommet op i det røde felt, er der ingen grund til at beskylde SSI for at registrere ikke-vaccinerede borgere.

Overfor Indblik afviser Seruminstituttet nemlig pure påstanden fra Anni Grimm.

– SSI opgør ikke borgere, der siger nej tak til covid-19-vaccination. Det indgår slet ikke i danske registre, lyder det fra SSI’s pressechef Flemming Platz, der fortsætter:

– SSI oplyser løbende kommunerne om ældre borgere, der er blevet tilbudt vaccinen, men ikke har booket tid. Det giver kommunerne mulighed for at hjælpe borgere, der ønsker vaccinationen, men behøver hjælp til at booke tid.

– Vi hjælper altså kommunerne med at hjælpe deres borgere. Det drejer sig altså ikke om de, der ikke måtte ønske vaccinen. 

– De kontaktes også, fordi vi ikke kan adskille dem, fra de som gerne vil, men bare behøver noget støtte, lyder det afsluttende fra pressechefen.

Han henviser endvidere til en række bekendtgørelser, som SSI tager udgangspunkt i, når de kontakter ældre borgere i forbindelse med tilbud om vaccination:

– SSI sender listerne til kommunerne med henblik på, at kommunerne kan tilbyde kommunale ydelser i relation til tilbuddet om vaccination, herunder tilbud om hjælp til transport til og fra vaccinationsstedet, tidsbestillinger m.v. (bekendtgørelse nr. 651 af 13. april 2021 § 6).

– SSI sender endvidere i visse tilfælde lister til kommunerne med det formål, at borgere, der er blevet tilbudt en vaccination, kan blive påmindet om det frivillige tilbud i henhold til Sundhedsstyrelsens retningslinjer (bekendtgørelse nr. 638 af 13 april 2021 § 9).

Kunne du lide artiklen her?

Så bliv medlem af Indblik for kun 49 kroner om måneden, støt vores arbejde og få adgang til vores medlemsfordele. Vores medlemmer får bl.a. direkte adgang til at komme med idéer til historier.

Bliv medlem her.

[adning id="17957"]

Fik du læst?