Coronapas er ikke nok: Du kan blive afkrævet at vise kørekort, pas eller sundhedskort i døren

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Myndighederne frygter snyd med coronapasset. Derfor kan du også blive afkrævet at vise f.eks. kørekort i døren, når du skal til frisør eller på restaurant.

Af Frank Ulrich, frank@indblik.net 

En gennemgang af lovhjemlen og en aktindsigt i Digitaliseringsstyrelsens analyser af det digitale coronapas, som Indblik har foretaget, viser en snarlig virkelighed, hvor den danske befolkning konstant vil blive afkrævet legitimationskort, hvis de vil bevæge sig i det offentlige rum.

Dette kan f.eks. være hvis borgerne, skal ind på deres uddannelse, skal i zoologisk have, til frisøren eller hvis de skal på restaurant.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen skyldes dette tiltag med fremvisning af legitimationskort, at sikkerheden i coronapasset er fyldt med huller (f.eks. er der ikke noget billede af brugeren) og man frygter at borgerne vil snyde med passet.

Derfor anbefaler Digitaliseringsstyrelsen gentagende i deres analyser, at coronakontrollanterne på f.eks. restauranter også skal se sekundært legitimationskort i form af kørekort, sundhedskort, pas osv., når de foretager coronakontrol af borgerne i en række forskellige brugssituationer.

Dette beskriver Digitaliseringsstyrelsen også som “visuel kontrol”.

Denne visuelle kontrol kan blive relevant i mange tilfælde, hvor der f.eks. ikke er adgang til internet eller hvor coronakontrollanten bare har mistanke om snyd med coronapasset.

Regeringen har på forhånd sørget for lovhjemmel

Spørgsmålet er selvfølgelig om denne ekstra kontrol med kørekort, sundhedskort, pas osv. er lovhjemlet.

Lovhjemlen er beskrevet i blandt andet bekendtgørelse BEK nr. 296 af 26/02/2021 §5, stk. 2, der omhandler krav om dokumentation for test i forbindelse med adgang til lokaler og lokaliteter, hvor der udøves kulturaktiviteter og liberale serviceerhverv.

Heri står der følgende:

– Dokumentation for et gennemført vaccinationsforløb for covid-19 skal indeholde den vaccinerede persons navn svarende til navnet på personens medbragte pas, kørekort, sundhedskort eller andet offentligt udstedt identitetskort.

Der er indlagt lignende krav i en række andre bekendtgørelser.

Med udgangspunkt i coronapasset er der således også fuld lovhjemmel for at staten vilkårligt kan afkræve borgerne sekundært ID, hvis de f.eks. vil benytte offentlige tjenester som folkebiblioteket eller vil tage en videregående uddannelse.

Ligeledes kan borgerne blive afkrævet coronapas og ID i en coronakontrol, hvis de besøger en restaurant, frisøren eller zoologisk have.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[adning id="17957"]

Fik du læst?