Danmark har allerede den højeste aktieskat i Europa: Nu vil regeringen hæve den yderligere

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

“Det er en helt skæv vej at gå ind på”, lyder kritikken.

Tirsdag præsenterede den socialdemokratiske regering anført af statsminister Mette Frederiksen (S) sit reformudspil ved navn “Danmark kan mere I”.

Få overblikket over hele udspillet her.

Her lægger regeringen bl.a. op til at hæve den danske aktieskat, der allerede i forvejen er Europas højeste.

Når man investerer penge i aktier, bliver man i dag beskattet med 27 procent for de første 56.500 kroner af indtægten og 42 procent for beløb derover.

Konkret vil regeringen hæve beskatningen på indtægter over 56.500 kroner til 45 procent fra 42 procent. Ændringen vil dermed ramme de personer, der har de største aktieindkomster.

Hvis man et år sælger aktier med en indtægt på 100.000 kroner, vil den hævede skat betyde, at man skal betale omkring 1300 kroner mere i skat end i dag.

Skatten var frem til 2010 på 45 procent, men blev sænket af den daværende VK-regering til 42 procent. Nu vil regeringen altså have skatten tilbage til 45 procent.

Ifølge Skatteministeriet ejer mere end en million personer børsnoterede aktier for frie midler.

Det vil sige aktier købt for ens opsparede penge – pensionsopsparingen indgår ikke her.

Ifølge tænketanken Taxfoundation er Danmark med den nuværende sats på 42 procent det land i Europa, som har den højeste marginalskat på aktieindtægter – altså skatten på den sidste tjente krone.

I Sverige, Norge og Finland er satsen mellem 30 og 34 procent.

Ifølge erhvervsorganisationen Dansk Industri vil en forhøjelse af aktieskatten gøre det sværere for virksomheder – især nystartede virksomheder – at tiltrække investeringer. Sådan lyder fra politisk direktør Emil Fannikke Kiær.

– Når man hæver beskatningen på aktier, gør man det mindre attraktivt i virksomheder, som får sværere ved at skaffe finansiering til investeringer. Man hæmmer innovationen.

– Det er en helt skæv vej at gå ind på, siger han.

/ritzau/

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Fik du læst?