Danmark har været til eksamen i menneskerettigheder: Her er de punkter, hvor vi får kritik

Foto: Shutterstock

FN-medlemslandene eksaminerede torsdag Danmark på menneskerettighedsområdet, og det var især inden for tre kategorier, at der lød kritik.

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Som medlem af FN skal man hvert femte år eksamineres i menneskerettigheder af de 116 øvrige FN-medlemslande.

Torsdag var det Danmarks tur, skriver Dagbladet Information.

Eksaminationen foregår ved, at de øvrige medlemslande i fællesskab udarbejder og fremlægger en rapport med anbefalinger samt ros, som det pågældende medlemsland skal forholde sig til.

Den endelige rapport med anbefalinger for Danmark bliver først vedtaget af FN’s Menneskerettighedsråds arbejdsgruppe den 11. maj.

Men på grund af coronasituationen blev der allerede i går afholdt et virtuelt møde, hvor hvert af de øvrige medlemslande havde et minut til at præsentere deres anbefalinger for Danmark.

Her kunne rapportens overordnede linjer tydes, og rapporten vil derfor især have fokus på især tre kategorier: Fængselsvæsenet, sundhedsvæsenet og mere specifikt psykiatrien samt håndteringen af indvandrere og flygtninge.

Tre temaer i fokus hos de 116 medlemslandes anbefalinger

Seniorrådgiver hos DIGNITY – Dansk Institut Mod Totur, Elna Søndergaard, fulgte eksaminationen fra sin computer, og konstaterer til Information, at en stor del af anbefalingerne fra de øvrige medlemslande afspejler de selvsamme anbefalinger, danske civilsamfundsorganisationer også var kommet med forud for eksaminationen.

Et af de kritikpunkter, der var til stede blandt flere af landenes anbefalinger, var det faktum, at Danmark ikke har en plan for implementering af menneskerettigheder i Danmark. Sådan en plan har selv et udviklingsland som Jordan, fortæller Søndergaard.

Dernæst var Danmarks håndtering af indvandrere og flygtninge også et punkt, hvortil Danmark fik en del anbefalinger.

Australien rettede en skarp kritik af den danske håndtering af indvandrere og flygtninge, da de kritiserede, at flygtninge skal betale for oversættelser, når de får sundhedsydelser.

Canada anbefalede indenfor samme tema, at Danmark bør droppe idéen om udlicitering af asylbehandlingen til tredjepartslande.

En idé, der også har fået kritik af regeringens støttepartier, og hvortil Indblik i sidste uge samtidig med andre medier kunne berette om et hidtil hemmeligholdt møde mellem udlændinge- og integrationsministeren Mattias Tesfaye (S) og regeringsfolk fra Rwanda.

Fængselsvæsenet var også under den kritiske lup. Irland, Norge, Polen, Rusland, Slovenien og Sverige kritiserede alle brugen af isolation som disciplinærstraf i mere end 14 dage i de danske fængsler.

Ligeledes var psykiatrien også et punkt som fik flere lande til at komme med anbefalinger til Danmark.

Italien, Sverige og Østrig anbefalede alle at mindske brugen af tvang i psykiatrien i Danmark. En kritik hvortil Danmark anerkendte, at de ønskede mål om at reducere brugen af isolation i psykiatrien ikke er blevet nået.

Seniorrådgiveren fastslår, at dette skal ses som et udtryk for, at der vil blive handlet på dette område fremadrettet.

Danmark får ros for sin kamp mod tortur

Det var dog ikke udelukkende kritik, der haglede ned over Danmark fra de øvrige 116 medlemslande, idet Danmark også blev rost på en del punkter.

Bl.a. fik Danmark ros for generelt at være et foregangsland for menneskerettigheder, samt for sin kamp mod tortur.

Alle Danmarks anbefalinger samt ros vil indgå i den endelige rapport, som FN’s Menneskerettighedsråds arbejdsgruppe vedtager på tirsdag den 11. maj.

Næste trin er dernæst, at Danmark i september skal præsentere, hvilke anbefalinger man enten vælger at acceptere eller afvise.

[adning id="17957"]

Fik du læst?