Danmark i EU-toppen som skatteplaget land

Mens danskerne må finde sig i nye skatter, går udviklingen i Sverige den anden vej. Skattetrykket stiger i Danmark og falder i Sverige.

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Danmark i EU-toppen som skatteplaget land

Mens danskerne må finde sig i nye skatter, går udviklingen i Sverige den anden vej. Skattetrykket stiger i Danmark og falder i Sverige.
Af Kaj Mieritz, kaj@indblik.net
Danmark har konsolideret sin stilling som et af de lande, som har det højeste skattetryk i Europa. Kun franskmændene slår os. Skattetrykket defineres som ”de samlede skatter og afgifter i procent af bruttonationalproduktet i markedspriser”, altså ikke alene indkomstskatten, men også moms og alle mulige andre afgifter.
Det gennemsnitlige skattetryk i EU, plus Norge og Island, er beregnet til 41,1%. Det spænder mellem 47,4% i Frankrig og 22,7% i Irland. Skattetrykket i Danmark er 46,9%, viste 2019-rapport fra EU-Kommissionen.
Skatteekspert Bo Sandberg fra Dansk Industri hæfter sig i en kommentar på DI’s hjemmeside ved, at skattetrykket på hver side af Øresund udvikler sig forskelligt.
”Efter nogle år med faldende dansk skattetryk var det samlede skatteniveau i Danmark og Sverige ellers kommet tæt på hinanden i 2018 med henholdsvis 45,1% og 44,4%,” skriver han.
”Men sidste år bød altså på en udvikling i hver sin retning, så der nu er en markant forskel på den gennemsnitlige skattebetaling på de to sider af Øresund. I Sverige falder skattetrykket til 43,6%, mens det i Danmark steg til 46,9%. Dermed er der nu igen næsten 3,5 procentpoints forskel på, hvor hårdt skatteskruen rammer i Danmark og Sverige.”
Senere tal vil måske vise yderligere skærpelser. I slutningen af august havde Cepos’ analytikere talt op, at den socialdemokratiske regering siden sin tiltræden i 2019 har hævet skatten 23 gange. Det betyder, at regeringen indkræver yderligere 13 milliarder kroner fra skatteborgerne.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”2504″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”7608″][/vc_column][vc_column width=”1/3″][qk_post id=”8606″][/vc_column][/vc_row]

KAN DU LIDE, HVAD DU LÆSER?

Det koster penge at lave kritisk journalistik. Som medlem er du med til at sikre, at vi på Indblik kan gøre det, vi er bedst til: At lave journalistik og skabe debat, der udfordrer konsensus i det øvrige mediebillede og i dansk politik.

Se hvad vores læsere mener
Tema: Bøger til ferien
[adning id="17957"]

Fik du læst?