
Ping-pong interview med to tænketanke
Den venstreorienterede tænketank Cevea kritiserer Mette Frederiksens håndtering af den stigende ulighed. CEPOS tager det roligt.
Den venstreorienterede tænketank Cevea kritiserer Mette Frederiksens håndtering af den stigende ulighed. CEPOS tager det roligt.
Gini-koefficienten forsimpler debatten om ulighed, mener Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Han tager dermed afstand fra den måde at måle lighed, som har været mest udbredt de senere år. Lars Andersen fastholder dog, at ”uligheden er steget markant”.
Priserne stiger. Danskernes lønninger bliver mindre værd. Men skyldes inflationen bare Putins krig i Ukraine? Eller er den produkt af nationalbankernes dårlige beslutninger?
Tidligere justitsminister Søren Pind ærgrer sig over den manglende politiske interesse for at sætte effektivt ind. Han opfodrer politiske partier og tænketanke til at tænke kreativt – også diskutere – om kronens værdi kan opskrives.
Lovgivning, der lægger loft over huslejen. Særlige skatter på energiselskabers profit. Midlertidige afgiftsændringer. De økonomiske vismænd advarer mod kortsigtede løsninger i deres seneste rapport.
Arvesølv: Venstre med Jakob Elleman-Jensen (V) i spidsen vil sælge statens aktier i energiselskabet Ørsted. Men der er et mylder af andre muligheder for at sælge statslige selskaber opnå store gevinster og frigøre store formuer til nye formål.
Lyn fra klar himmel: Et ganske alvorligt økonomisk problem er pludselig dukket op herhjemme. Det er tilmed kommet bag på stort set alt og alle. Men nu skal en række eksperter finde en hurtig løsning, så inflationen ikke løber løbsk.
Øget velstand: Der hænger en række modne og plukkeklare frugter på det danske velfærdstræ, som kan gøre alle danskere betydeligt rigere. Læs her, hvor den gode og værdifulde høst nemt kan samles op. Tidligere statsministre øgede velstanden, men den nuværende statsminister har ikke…
Sparegris: Danskernes gigantiske pensionsformuer, som stort set alle er tvunget til at spare op til, skal endnu engang være en kilde for regeringens pengegaver til udvalgte befolkningsgrupper.
Nationalbanken frygter, at regeringens finanslov gør alt for lidt for at bringe priserne ned. Det kan bringe økonomien ud af balance og fremprovokere en langvarig krise.
Tabu: Der er flere muligheder for at slå den historisk høje inflation ned hurtigt og effektivt. Men det kræver at opgør med årtiers tabuemne.
Pengemagnet: Danmark suger for tiden penge til sig fra udlandet som en kraftig magnet. Det øger vores velstand og kreditværdighed på helt unik vis.
I regeringens nye 2030-plan er der masser af skattekroner til rådighed. Men statsminister Mette Frederiksen prioriterer dem til offentligt forbrug.
Hvorfor er det lige, at vi her i landet ret konsekvent insisterer på at gøre det uinteressant at tjene penge og dermed kunne skabe den værdi, som det danske velfærdssamfund hungrer efter?
Advarsel: Dansk økonomi er på vej ned i fart. Der er mindst ti sikre tegn på, at en krise lige nu banker på. Det sætter regeringen under yderligere pres i den kommende valgkamp, hvor meningsmålingerne i forvejen er dårlige for Socialdemokratiet.
I 1979 sagde den tidligere socialdemokratiske finansminister, Knud Heinesen, ”Nogle fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs imod den, og vi kan se den. Vi kan se den tydeligt.”
Nu kommer tænketanken med sit eget bud på en kontanthjælpsaftale – efter kritik af regeringens.
Den borgerlige tænketank Cepos har analyseret den socialdemokratiske regerings samlede økonomiske politik. Lave indkomster er hårdest ramt.
Enhedslistens økonomiske politik er det rene vand sammenlignet med Thomas Pikettys forslag til en ny formueskat. Det vil føre til ”massiv kapitalflugt”, advarer cheføkonom ved CEPOS Mads Lundby Hansen.
Den omstridte seksdagesregel har været dyr for danske hoteller, feriecentre og vandrehjem. Regeringen fortryder imidlertid ikke dens indførelse.
Mens danskerne må finde sig i nye skatter, går udviklingen i Sverige den anden vej. Skattetrykket stiger i Danmark og falder i Sverige.
I forhold til de generelle leveomkostninger, slipper danske rygere billigt. Vores tobakspriser hører dog fortsat til de højeste i EU.
Grønlandske politikere hævede afgifter på usunde varer, begrundet i at befolkningen skulle være sundere. Det er bare ikke sket.
Hvad koster det for hver enkelt kommune per døgn, at en borger bor på et plejehjem? Der er angiveligt store forskelle, og Konservative vil gøre regnskabet op.
Det er næsten et nyt område at bevæge sig ind i – finansiering af boliger og plejehjem via danskernes penge i pensionsselskaber. Og det er politisk følsomt
Tænketanken Axcelfuture har analyseret de nyeste tendenser i verdenshandelen. Konklusionen er ikke opløftende for skabelsen af velstand.
Beboere strømmer til privat plejehjem i Frederikssund – og kommunen står med tomme pladser. Men borgerne har frit valg, og kommunale tilskud følger med.
Der skal mindre beløb på, når Falck udsteder girokort til det offentlige, og det vil ske, hvis Falck skal vinde nye kontrakter.
Staternes økonomiske svar på coronakrisen gør de rige endnu rigere og øger uligheden. Men erfaringerne fra finanskrisen betyder, at der ikke er noget at gøre ved det.
Mere konkurrence på ambulanceområdet – modsat sidst. Sådan lyder det fra flere regioner, der tidligere har måttet leve med, at Falck med sine overpriser styrede markedet. Kontrakter for milliarder er på vej i udbud.
De nye store europæiske hjælpepakker rejser spørgsmålet, om EU-fællesskabet er ved at tiltage sig finanspolitiske kompetencer.
2019 blev et godt år for landbruget. Den såkaldte bruttofaktorindkomst er foreløbigt opgjort til 31,8 milliarder kroner, og det er kun overgået i 2012.
Tyskland og Frankrigs enighed om at oprette en gigantisk EU-hjælpefond kan bidrage til realiseringen af en fuldt udviklet Økonomisk og Monetær Union. Unionen skal solidarisk optage og hæfte for et lån på 3.500 mia. kroner, som skal tilgodese nødlidende medlemslande.
Selvom det tidligere har knebet med at få budgetterne til at hænge sammen, har Aarhus Kommune ikke svært ved at finde millioner til embedsmandslønninger. Det viser gravermediet Journalista.dk’s aktindsigt i de lokale lønninger.
Finanssektoren vil sætte danskernes indlån på over 1.100 mia. kr. i spil i grøn omstilling. Men det kan blive farligt og dyrt, siger privatøkonom.
Vores vandforsyning drives for ineffektivt, og derfor er den for dyr i drift. Det viser en ny analyse fra Forsyningssekretariatet.
EU-Kommissionen vil give bankerne bedre muligheder for at kunne hjælpe virksomhederne til at overleve coronakrisen. Til gengæld opfordres de til at være tilbageholdende med bonusudbetalinger.
Ph.d., kardiolog Jørn Bech Laursen mener, at det er nødvendigt at regne på, hvad coronaen koster. Og hvad det koster at redde den enkelte patient. Vi må lære af erfaringerne inden næste virus.
Bankerne signalerer ”business as usual” og lover ingen særlige vilkår til landbruget i forbindelse med finanssektorens klima-partnerskaber.
Man skal tjene 1,5 mio. kr. årligt for at høre til blandt Danmarks rigeste procent. Mange interessante tal i fordelingspolitisk redegørelse fra tænketanken Cepos.
Mens flere danskere forlader dagpengesystemet, går udviklingen den modsatte vej for udlændinge, viser tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, som er gengivet i Fagbladet 3F.
Nye regler for udligning tyder på, at regeringen vil favorisere sine egne venner ude i kommunerne. Cepos-forskningschef efterspørger et fagligt grundlag.
De bedst lønnede danskere bærer en større andel af skattebyrden end de gjorde for 25 år siden, og finansierer dermed en større andel af udgifterne til staten.
Beskæftigelses- og uddannelsesministeren lovede at stifte et partnerskab om at få unge nyuddannede ind på arbejdsmarkedet. Men intet tyder på, der skal skæres i deres dagpenge.
Dansk Arbejdsgiverforenings økonomer har beregnet effekterne af finansloven, som øger beskæftigelsen i den offentlige sektor – på bekostning af den private.
Dansk Folkeparti mener, at regeringen må tage til Bruxelles og kræve, at dagpenge kan indekseres efter købekraft. Man skal ikke kunne leve som konger i Østeuropa for danske dagpenge, siger DF’s Bent Bøgsted.
Er minimumsnormeringer den rigtige vej at gå? Et notat fra KL, som Indblik.net har fået aktindsigt i, advarer om, hvordan gode intentioner kunne ende galt – eller blive dyrere endnu. Måske kan pengene bruges bedre.
36% af topskatteyderne er faglærte, viser tal, som Cepos har fundet frem. Tænketanken ser gerne grænsen for topskat forhøjet, hvis ikke den kan fjernes helt.
Danskere handler stadig stort ind syd for grænsen, og mange varer sælges videre til venner eller kollegaer. Det koster statskassen en halv milliard om året.
Den danske økonomi var fortsat i vækst i 3. kvartal 2019. Den mindre vækst dækker dog over større forskelle set hen over brancher.
Indblik.dk er et digitalt medie. Vi stiller de spørgsmål, som andre glemmer at stille. Vores mission er at udfordre de vedtagne sandheder og give modspil til den konsensus, der præger dansk politik og det etablerede danske mediebillede. Vi sætter borgernes frihed først og er drevet af en tro på det produktive Danmark, der får hjulene til at køre rundt.
Kontakt
Information
Nyhedsbrev
Tilmeld dig Indblik.dks nyhedsbrev og få dagens vigtigste nyheder leveret direkte i din indbakke.
Copyright @ 2021 Indblik.dk