Danmark risikerer at støtte Taliban med over 400 millioner: Folketinget tøver med at standse pengestrømmen

Foto: Zakeria Hashimi/AFP/Ritzau Scanpix

Efter den militære udtrækning i Afghanistan og Talibans magtovertagelse står Folketinget nu i et dilemma: skal den økonomiske støtte til Afghanistan ophøre?

Af Philip Friis, philip@indblik.dk

Danmark har siden 2001 bidraget med både militær og økonomisk støtte til Afghanistan, så den militære tilbagetrækning betyder ikke et endeligt farvel til Danmarks tid i Afghanistan – endnu.

Dog er den økonomiske støtte nemlig også oppe til debat lige nu.

Det forholder sig sådan, at Afghanistan årligt modtager over 400 millioner kroner fra Danmark, ifølge tal fra Udenrigsministeriets hjemmeside.

Faktisk skriver Udenrigsministeriet, at Afghanistan frem til 2020 var den største enkeltmodtager af dansk udviklingsbistand.

Hvad sker der, hvis vi fortsætter den økonomiske støtte?

Grunden til, at den økonomiske bistand til Afghanistan er et dilemma – udover at det er utrolig mange penge, der kunne bruges andetsteds – er, at den militante islamistiske bevægelse Taliban højst sandsynligt vil være dem, der fik fingrene i de mange hundrede millioner kroner fremover.

Den forhastede militære udtrækning medførte, som mange medier har dækket, at det indsatte afghanske folkestyre ikke kunne bibeholde magten, men på under 24 timer blev afsat af Taliban.

Hvad sker der, hvis vi stopper den økonomiske støtte?

Trækker Danmark den økonomiske støtte kan dette dog medføre store flygtningestrømme fra Afghanistan, som højst sandsynligt vil begive sig igennem Europa, og hvor endemålet for mange af flygtningene meget muligt kunne ende op med at være Danmark.

Den økonomiske støtte er altså derfor måske essentiel, hvis vi vil undgå at opleve massive flygtningestrømme, som dem vi så fra Syrien tilbage i 2015, udtaler den internationale redaktør på Politiken, Michael Jarlner, til statsmediet DR.

Folketinget tøver med at standse pengestrømmen – imens øger EU støtten

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, mener ikke, at Danmark skal fortsætte den store økonomiske støtte til Afghanistan.

– Hvis vi går ind og laver udviklingsstøtte til talibanregimet, så er vi jo med til at holde dem ved magten. For Taliban vil kunne brødføde sin befolkning og vil kunne sige, at nu har befolkningen fået de basale behov dækket, og derudover vil der så være et morderisk regime ved siden af, siger han og tilføjer, at isolation af Taliban er den eneste vej frem, siger han til DR.

Går man over midten og hører venstrefløjen ad, har piben dog en anden lyd.

Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm mener ikke, at den økonomiske støtte bør ophøre.

Hun erklærer sig overfor DR enig i, at vi skal “prøve at undgå at støtte Taliban”.

Hun tilføjer dog, at hun mener, at udviklingsstøtten skal fortsætte, og at man fra Danmarks side i stedet skal forsøge at lade støtten komme lokalbefolkningen til gode.

Kigger vi afslutningsvis mod EU, ser det ikke ud til, at den økonomiske støtte herfra vil stoppe.

Twitter skriver Ursula von der Leyen, der er formand for EU-kommissionen, at EU faktisk vil øge deres støtte til det afghanske folk med hele 150 millioner euro, svarende til langt over en milliard danske kroner.

Blot siden 2014 har den økonomiske EU-støtte til Afghanistan været på over 1,4 milliarder euro, svarende til over 10 milliarder danske kroner, ifølge tal fra EU’s egen hjemmeside.

[adning id="17957"]

Fik du læst?