Danmark runder skarpt hjørne: Så meget er der nu blevet testet

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Danmark er et af de lande i verden, som tester allermest, og nu har vi rundet et nyt skarpt hjørne i testindsatsen.

Af Benjamin Vejsager, benjamin@indblik.net

I disse dage er det et år siden, at TestCenter Danmark første gang slog dørene op i de hvide telte drevet af regionerne og med et testanalysecenter på Statens Serum Institut (SSI) på Amager.

– Det har været en fantastisk rejse. Selvfølgelig har der været knaster undervejs, men de er blevet løst. TestCenter Danmark er et meget flot eksempel på, hvad vi kan præstere, hvis vi løfter i flok, lyder det fra TestCenter Danmarks direktør Anne-Marie Vangsted i en pressemeddelelse.

Siden april 2020 er mere end 19 millioner PCR-test således blevet foretaget gennem samfundssporet i de hvide telte.

Dertil kommer de mange lyntest, som også bliver betalt af skatteyderne, men som udføres af private firmaer som f.eks. Copenhagen Medical eller Falck.

– I april 2020 kunne vi teste 2.000 om dagen. I dag har vi analysekapacitet til at teste over 170.000 hver dag og den 12. april 2021 slog vi rekord med mere end 177.000 testede på én dag i TestCenter Danmark, siger Anne-Marie Vangsted.

Det er dog ikke alle, der deler direktørens begejstring. Jonas Herby, der er specialkonsulent i tænketanken Cepos, er ikke just begejstret for den økonomiske side af teststrategien.

Han kritiserer bl.a. de høje udgifter til teststrategien.

Indblik har tidligere kunne afdække, at disse ligger på mindst 50 til 100 millioner skattekroner  om dagen.

– Det er 1,5 til 3 milliarder kroner om måneden i en periode, hvor vi har meget få indlagte, meget lav smitte og kigger ind i en periode, hvor vi sidste år var mere åbne, testede mindre og stadig havde faldende smittetal. Og dengang havde vi hverken vacciner eller nogen betydelig immunitet, har Jonas Herby tidligere udtalt til Indblik.

Herby sætter også store spørgsmålstegn ved den faglige logik bag strategien.

– Sidste sommer testede vi ca. 15.000 om dagen og havde ikke engang ét COVID-19-dødsfald om dagen. Det virker ikke fagligt logisk at insistere på at teste så massivt, men politik er jo også meget andet end det rent faglige, siger han.

[adning id="17957"]

Fik du læst?