Dansk forfatter ramt af shitstorm fra LGBT-miljøet: Nu ændrer flere kolleger deres bøger af frygt for voldsomme reaktioner

Foto: Tellerup

En nyudgivet dansk bog er blevet genstand for en regulær shitstorm fra LGBT-miljøet. Det får nu flere forfattere til at ændre deres bøger af frygt for voldsomme reaktioner.

Af Sebastian Borgå, sebastian@indblik.dk

Forfattere på forlaget Tellerup vil nu omskrive eller fjerne hovedroller i deres litteraturværker af frygt for udskamning og shitstorms fra LGBT-miljøet.

Det sker efter, at forfatter Carina Evytt fra forlaget Tellerup har været ramt af shitstorm på baggrund bogen ”Fucking Trans”, som udkom i juli måned.

Det skriver Jyllands-Posten.

I romanen har Carina Evytt forsøgt at skildre en barsk vinkel på de dilemmaer, som transkønnede kan blive udsat for. Bogen er baseret på research og egne samtaler med transkønnede.

Hun har også gjort brug af såkaldte ”sensitivity readers”, som er kendt fra USA.

Disse har til opgave at læse litteraturværker igennem før udgivelse for at vurdere, om der steder i teksten kan være tale om krænkende fordomme eller misfremstillinger af minoriteter.

Hun havde allieret sig med hele fem sensivity readers, som alle sammen var transkønnede. Før bogen blev udgivet, havde de til opgave at scanne bogen grundigt igennem, for steder der vil kunne støde transkønnede.

Men på trods af dette er hun endt i en shitstorm, og er blevet mødt med voldsomme reaktioner fra LGBT-miljøet.

Dette har skabt en debat om forfatteres ret til at fremstille minoritetsgrupper i litteraturen uden selv at tilhøre dem.

Forlagsdirektør Harald Tellerup deltog i debatten, hvor han fremhævede denne ret. Efter dette blev han hurtigt udskammet som værende en ”edgelord” (en person der skriver fascistoide kommentarer for opmærksomhed, red.)

Ifølge Tellerup modarbejder kritikerne af bogen sig selv.

Han mener nemlig, at LGBT-miljøets kritik står i skærende kontrast til et ønske om mere mangfoldighed i litteraturen.

Et ønske der netop ofte deles af selvsamme miljø, som alligevel føler sig krænkede over litterære fremstillinger af minoriteter.

– Forfatterne har bedt om at få bremset udgivelserne, så de kan skrive de homoseksuelle hovedpersoner om til heteroseksuelle, fordi de er bange for at blive kritiseret for at skrive fra et homoseksuelt synspunkt, når de ikke selv tilhører gruppen.

– Hvordan hjælper det ønsket om mere repræsentation af mangfoldighed i litteraturen?, spørger han åbent i et interview med Jyllands-Posten.

[adning id="17957"]

Fik du læst?